7 dolog, amivel elszúrod a bacon sütését

Az élet túl rövid ahhoz, hogy ne tökéletesen átsült, ropogós bacont egyél. Nem tudod, mi és hol megy félre a sütésnél? Most megtudhatod!

A baconsütés nem egy rakétatudomány, de ha azt szeretnéd, hogy igazán jól sikerüljön, van pár apróság, amire érdemes odafigyelned. A One Good Thing összeszedte, hogy mik azok a tipikus hibák, amik törekvéseid útjába állhatnak. Ha tanulsz belőlük, egészen új szintre emelheted a sült baconödet.

1. Túl sokat vásárolsz

Ha csak egy-két adag a cél, nézd meg a húspultnál, hogy kimérve is kapható-e bacon, ahelyett hogy egy nagy csomaggal vennél. Ott valószínűleg frissebbet fogsz kapni, ráadásul így az a veszély sem fenyeget, hogy a maradék megromlik a hűtőben.

2. Hidegen akarod megsütni

Ahhoz, hogy a bacon egyenletesen átsüljön, a húsnak és a zsíros résznek azonos sebességgel kell megsülnie. A bökkenő csak az, hogy utóbbi tovább tartja a hideget, mint a szalonna többi része.

A probléma áthidalásához a legegyszerűbb megoldás, ha 15 percen át szobahőmérsékleten hagyod a bacont, mielőtt elkezdenél dolgozni vele. Így egyenletesebben fog átsülni, mintha a hűtőből kivéve egyből elkészítenéd.

3. Túlzsúfolod a serpenyőt

Ha összegabalyodott szalonnacsíkokkal pakolod tele a serpenyőt, ne lepődj meg, ha a végeredmény elmarad a várakozásaidtól. Az egyes csíkokat mindig egy rétegben, egymás mellé helyezd el, és hagyj nekik helyet, hogy „lélegezhessenek”. Ez az egyik legfontosabb kulcsa a ropogós, egyenletesen átsült baconnek, amit megérdemelsz.

Ha azt akarod, hogy ilyen ropogós legyen, ne pakold tele a serpenyőt
Ha azt akarod, hogy ilyen ropogós legyen, ne pakold tele a serpenyőtAndrii Pohranychnyi / Getty Images Hungary

4. Forró serpenyőt használsz

A tökéletes sült bacon másik előfeltétele, hogy a zsír egy része kiolvadjon, mielőtt a hús megsülne. Ennek érdekében a szalonnát hideg serpenyőben kell elkezdeni elkészíteni.

Ha a hideg bacont a forró serpenyőbe teszed, a hús már azelőtt átsülhet, hogy a zsír kiolvadna belőle. Az eredmény: félig átsült szalonna, amiben a zsíros részek rágósak maradnak.

5. Kiöntöd a zsírját

Ha kész a sült bacon, véletlenül se öntsd ki a zsírját! Töltsd bele egy edénybe, majd tárold a hűtőben vagy a fagyasztóban, amíg felhasználod valamilyen ételhez. Nemcsak isteni sült krumplit süthetsz benne, hanem akár a leveseidet is feldobhatod vele.

6. Nem megfelelő serpenyőt használsz

Egy vékonyabb darab kevésbé alkalmas a célra, mert nem feltétlenül tud egyenletesen megsülni benne a bacon. A serpenyő, amit keresel, vastag és nehéz fenekű (ilyen például az öntöttvasból készült).

7. Hagyod unalomba fulladni

A baconnek számtalan elkészítési módja létezik, ezért nyugodtan kísérletezhetsz egy kicsit. Ha például eddig serpenyőben sütötted ki, legközelebb használd a sütőt vagy a grillt. Meglátod, megéri!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek