Mire szolgál az öltönyök második zsebe? Nem, nem az órának van...

Talán már te is észrevetted, és egy pillanatra végig is futott az agyadon, hogy mégis mi a fenét keres ott az a zseb? Most eljött az igazság pillanata!

A Garrison Bespoke az avatatlanok számára leszögezte: arról a kicsi, bevágott zsebről van szó, ami egyes öltönyökön és sportzakókon hagyományosan a jobb oldali zseb felett helyezkedik el. De vajon miért került oda, és milyen célt szolgál? Az élet nagy kérdéseit boncolgató sorozatunknak hála többé már ezen sem kell törnöd a fejed.

Jegyzsebnek hívják

Vagy aprózsebnek is, és eredete a brit történelemben keresendő. Ma ismert elnevezése ellenére a zseb kezdetben nem jegyek tárolására szolgált. Haszna a vasút elterjedése előtt mutatkozott meg: azért helyezték a lovasok kabátjára, hogy abban tarthassák az útdíj megfizetéséhez szükséges aprót. Az úriemberek így kényelmesen férhettek hozzá a pénzükhöz, anélkül hogy ki kellett volna gombolkozniuk.

Egykor fontos szerepe volt
Egykor fontos szerepe volttumblr.com

Az ipari forradalom során aztán a zseb új szerephez jutott. Sok férfi vonattal ingázva járt be dolgozni a városba, ami új problémával szembesítette őket: felettébb idegesítőnek találták, hogy az összes zsebüket át kellett kutatni a vonatjegyek után. Na, így jött képbe az extra zseb. A szabók egyre több megrendelést kaptak a kialakítására, mivel a praktikus megoldás mindenki számára – a vasút dolgozóit is beleértve – megkönnyítette az életet.

A brit mellett amerikai és olasz öltönyökön is előforduló jegyzsebnek napjainkban már nincs ennyire hasznos funkciója, bár a névjegykártyák vagy az aprópénz tárolásánál továbbra is jó szolgálatot tehet. A magas és/vagy vékony férfiak szintén profitálhatnak belőle, akiknek hosszúkás törzsük miatt vizuális szempontból mindenképp az előnyére válik.

Ha már itt tartunk, azt tudod, hogy miért van a kis zseb a farmereken

Oszd meg másokkal is!
Mustra