10 hely, amiről megfeledkezel a porszívózásnál

Van pár terület, amin valószínűleg te is átsiklasz a takarítás során. Mutatjuk, hogy hol bújhat meg észrevétlenül a por a lakásban.

Ha heti egyszer mész egy gyors kört a porszívóval, megszabadulhatsz a por és az allergén anyagok nagy részétől, mielőtt azok felhalmozódnának, és asztmás, allergiás tüneteket okozhatnának a családban. Bár ezt a fajta házimunkát nem mindenki éli meg teherként, sőt, a Tombola felmérése szerint a britek 28 százaléka például kifejezetten szereti, vannak bizonyos pontok a lakásban, amelyeket a legtöbb ember hajlamos elhanyagolni. A Good Housekeeping listájának segítségével most ellenőrizheted, hogy köztük vagy-e.

#1 Árnyékolók

Hagyni elkoszolódni az árnyékolókat elég rossz ötlet, hiszen az ablak felől érkező légáramlás porral terítheti be a helyiség többi részét. Ez különösen bajos lehet azok számára, akik allergiában szenvednek. Tisztításukhoz a porszívóhoz kapott szűkítőfej is megfelel, de vannak kifejezetten erre a célra szánt redőnytisztító kefék is.

#2 Ablakpárkányok

Csakúgy mint az árnyékolókon, az ablakpárkányokon is rengeteg por, allergén anyag és egyéb kívülről származó szennyeződés telepedhet meg, ezért tanácsos rendszeresen leporszívózni őket. Ha attól tartasz, hogy összekarcolódnak, használd a porszívód kefés fejét, vagy töröld át egy puha, nedves ruhával.

#3 Fiókok

Ha nem akarod, hogy kedvenc ruháidat ellepje a por, tegyél magadnak egy szívességet, és ne sumákold el a fiókok kitakarítását. Heti szinten azért nincs szükség rá, de a rendszeresség itt is fontos.

#4 Seprűk

A tisztítóeszközök porszívózása talán szükségtelennek tűnhet, de ha jobban belegondolsz, van benne logika. Ha hagyod, hogy a seprűd tele legyen porcicákkal, a következő alkalommal csak szét fogod oszlatni a port, amit korábban összeszedtél.

#5 Ablakok

Az üveget még egy alapos pucolást követően is gyorsan beboríthatják a porszemek. Ilyenkor egy ablakporszívó jelentheti a megoldást.

A matracot is érdemes rendszeresen kiporszívózni
A matracot is érdemes rendszeresen kiporszívóznibelchonock / Getty Images Hungary

#6 Matracok

Ha nem akarsz poratkákkal vagy akár ágyi poloskákkal osztozni az ágyadon, ne hagyd ki a matracod portalanítását sem, amit a legegyszerűbben a porszívó kárpittisztító fejével tudhatsz le. Csak figyelj oda, hogy ne hagyd ki a sarkokat és a réseket sem.

Nem árt, ha néhány havonta meg is fordítod a matracod. Erről a gyártó útmutatójából juthatsz pontosabb információkhoz, amit már csak azért is célszerű áttanulmányoznod, mert egyes termékeket nem szabad kiporszívózni.

#7 Billentyűzetek

Gondolj csak bele: milyen sűrűn használod a billentyűzetet, és ehhez képest milyen sűrűn tisztítod le? Annak ellenére, hogy a klaviatúra mennyire ki van téve a kosznak, a legtöbben csak akkor avatkoznak be, amikor ennek már látható jelei vannak, és akkor is csupán a felületét törlik le. A gond csak az, hogy a por a gombok között lévő résekbe is befészkeli magát.

Amit a törlőkendő nem tud leszedni, azt a porszívó kefés fejével szedheted össze. A gombok oldalai is tisztításra szorulnak? Innen a ragadós cetli (post-it) öntapadós oldalával távolíthatod el a szennyeződéseket.

#8 A hűtőgép rácsai

A hűtőgép hátsó oldalán lévő rácsot tekintélyes porréteg lepheti el. Főleg, ha eddig a létezéséről sem tudtál. Ahhoz, hogy a hűtőgép hatékonyan tudjon működni, a porszívó szűkítő fejével legalább évente egyszer takarítsd le a rácsot.

#9 Hangfalak

Ügyelj rá, hogy a hangfalaid ne fulladjanak bele a porba, mert az elektronikájuknak biztosan nem fog jót tenni. Ha kezd elfajulni a helyzet, a porszívó kefés fejével állíthatod vissza a rendet.

#10 Bútorszövetek

A kárpittisztító fej segítségével rendszeresen porszívózd le a bútorszöveteket is, hogy elkerüld a szövetek károsodását. A kanapé réseiből a szűkítőfejjel szedheted össze a morzsákat és egyéb szennyeződéseket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra