Így vedd rá magad a házimunkára

Sokan csak a kifogásokat keresik, amikor házimunkáról van szó. „Túlságosan elfoglalt vagyok, nem jut időm rá.” „Olyan sok dolog lenne, sosem érnék a végére.” Ha a te szádat is elhagyták már hasonló mondatok, itt az ideje változtatni – néhány egyszerű praktika segítségével bárki képes lehet rá.

Shannon Ashley, a Forge szerzője, évekig hasonlóképpen viselkedett, folyamatosan csak halogatta a rendrakást és a különböző teendőket, míg végül már csatatérre emlékeztetett az otthona. Egyedülálló anyaként és újságíróként azzal takarózott, hogy nincs ideje rendet rakni, és megpróbálta nem észrevenni a romokat maga körül. Végül azonban elérkezett a pillanat, amikor végre szembenézett a kihívással, és véget vetett a halogatásnak.

#1 Képzeld el az ideális otthonod

Az első lépés – magyarázza Ashley –, amit egyébként egy terapeutától tanult, hogy elképzeled, milyen az ideális otthon, ahová szívesen engedsz be vendégeket, ahol nem kell attól tartanod, hogy bárki észreveszi a halmozódó koszt vagy a szakadt függönyöket. Csukd be a szemed, és gondold magad elé azt a helyet, ahol szívesen tartózkodnál a mindennapjaidban.

Így vedd rá magad a házimunkára
Így vedd rá magad a házimunkáraBambu Productions / Getty Images Hungary

#2 Készíts állandó beosztást magadnak

Sokat segít, ha beosztod az idődet, és nem csak véletlenszerűen fogsz bele a teendők elvégzésébe. Érdemes nem túl szigorú, de jól követhető rutint kialakítani. Ennek részei a naponta elvégzendő teendők, mint a rendrakás vagy a mosogatás, és a heti egyszer-kétszeri feladatok, mint a mosás vagy a nagyobb takarítás. A nagyobb feladatokat érdemes kisebb részfeladatokra bontani, így nem tűnnek akkora kihívásnak.

#3 Tarts szünetet a munkádban

Ha a szerzőhöz hasonlóan otthonról dolgozol, duplán hatékony megoldás lehet néha kisebb szüneteket tartani munka közben, és ezeket a különböző otthoni feladatok elvégzésére felhasználni. Állj fel a monitor elől egy negyedórára, eközben nyugodtan elmosogathatsz, leviheted a szemetet, felsöpörhetsz. Ez a munkádban is segít jobban koncentrálni, hiszen a szünetek alatt kiszellőztetheted a fejed.

#4 Ne törekedj a tökéletességre

Jegyezd meg: sohasem lesz tökéletesen tiszta és rendezett a lakásod. De nem is ez a cél. Egyeseket az riaszt el a házimunkától, hogy úgy hiszik, sosem érnek a végére. De nem kell a végére érni. A lényeg, hogy kellemes, tiszta legyen a környezeted, olyan hely, ahol szívesen tartózkodsz és mások előtt sem szégyelled. Nem szükséges, hogy minden csillogjon, elég, ha jól érzed magad az otthonodban.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek