7 dolog, amivel kitakaríthatod az egész lakást

Kéne egy kis segítség, hogy melyek azok az alapvető eszközök és tisztítószerek, amelyeket feltétlenül érdemes beszerezned, hogy tisztán tarthasd az otthonod? Itt a lista!

Ha nem rendelkezel kellő gyakorlattal a házimunkában, könnyen abba a hibába eshetsz, hogy túltolod a bevásárlást, és olyan takarítóeszközökre költöd a pénzed, amelyekre igazából nem is lenne égető szükséged. Az Apartment Therapy ezért is állított össze egy alapkészletet, aminek elegendőnek kell lennie a hétköznapi takarításhoz. 

1. Általános tisztítószer (szórófejes flakonban)

Nem véletlenül hívják általános tisztítószernek. Nemcsak a legtöbb felület, köztük az üveg, a fém és laminált anyagok megtisztítására alkalmas, hanem képes eltávolítani a problémásabb szennyeződéseket, így a zsírfoltokat is. Felesleges többfélét venned belőle, bőven elegendő, ha egy terméket tartasz otthon, de az jó minőségű legyen.

2. Fertőtlenítő törlőkendő

Nem, egy sima tisztítószernek nincs fertőtlenítő hatása (vagy ha mégis, csak a tárgyak felületéről tünteti el a baktériumokat), ahogy a fertőtlenítő sem a tisztításra lett kitalálva, szóval nincs mese, a takarításnál mindkettő kell majd.

A fertőtlenítő törlőkendővel két legyet üthetsz egy csapásra. Elpusztítja a baktériumokat és gombákat, ráadásul kifejezetten praktikus, hiszen külön törlőrongyot, szórófejes flakont nem igényel. Csak ellenőrizd a gyártó útmutatóját, hogy mindent jól csinálsz-e, illetve figyelj oda, hogy ne használd olyan porózus felületeken, mint a gránit.

3. Ablaktisztító (szórófejes flakonban)

Az általános tisztítószer bevethető ugyan az ablakpucolásnál is, de csíkokat hagyhat maga után. Ennek elkerüléshez szerezz be egy kifejezetten erre a célra szánt terméket, vagy dobj össze egy házilagos szert, amihez csak ecetet és vizet kell egyenlő arányban elkeverned.

A bolti ablaktisztítók olyan anyagokat tartalmaznak, amelyek a rozsdamentes acél készülékek és a keményfa padló tisztítására is alkalmasak.

A mikroszálas törlőkendő a barátod
A mikroszálas törlőkendő a barátodJackF / Getty Images Hungary

4. Egy jó törlőruha

Papírtörlő helyett használj mikroszálas törlőkendőt, amely jobb eredménnyel kecsegtet a takarítás során, sőt még csak szöszöket sem hagy hátra. A szintetikus anyag magához vonzza a port és apró morzsákat, de a portalanítás mellett a csempetisztításnál, illetve a zsíros konyhai eszközök vagy a konyhapult letörlésénél is hasznát veheted. Mivel moshatók és újrahasználhatók, környezetvédelmi szempontból is előnyösebb megoldásnak számítanak a papírtörlőknél.

5. Univerzális súrolókefe

Egyszer eljöhet az a nap, amikor több különböző súrolókefe közül válogathatsz, de addig is legyen legalább egy közepes méretű darabod, amivel eltávolíthatod a makacs szennyeződéseket (gondolj csak a fürdőszobai csempére vagy a zsíros konyhai eszközökre). Egy szuper kefe birtokában feleannyi idő alatt végezhetsz, mint korábban.

6. Kisebb kefe

Ha a súrolókeféd nagynak bizonyul a különféle rések és hézagok, például a tűzhely nehezen hozzáférhető részeinek megtisztításához, szükséged lehet egy kisebb kefére vagy ecsetre is. A célnak megfelel akár egy fogkefe is. Ha 10 percre forrásban lévő vízbe teszed, utána elfordíthatod a fejét, így még a sarkokat is elérheted vele.

7. Mikroszálas portörlő

Édesanyád talán még tollseprűt használt, hogy portalanítsa a könyvespolcok tetejét, manapság azonban már léteznek jobb megoldások is. Válassz egy mikroszálas kézi portörlőt, aminek levehető, mosógépben tisztítható feje van, vagy egy teleszkópos terméket, amellyel többé a mennyezeti ventilátor vagy az ablaktáblák tisztítása sem lesz akadály.

Oszd meg másokkal is!
Mustra