Konyhai robotgépek tesztje: 40 ezres kiadással számolj

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 105 nagy konyhai robotgépet tesztelt le 18 márkától. Vizsgálták, hogy milyen hatékony aprítják, szeletelik a zöldséget, keverik a turmixot, dagasztják a tésztát, illetve mennyire strapabíró a motorjuk.

Az egészséges életmód terjedésével egyre többen mondanak nemet a készételekre, hogy a lehetőségekhez mérten inkább otthon főzzenek, melynek hatására a konyhai berendezések iránt is növekszik az igény. A karácsonyi időszakban különösen népszerűek a konyhai robotgépek, a Tudatos Vásárlók Egyesülete ezért utánajárt, mit tudnak a jelenlegi kínálatban elérhető készülékek.

Mire jó egy konyhai robotgép?

A többfunkciós robotgépek legnagyobb előnye, hogy képesek a zöldségdarabolásra, a habverésre és a tésztadagasztásra is, vagyis megkímélnek attól, hogy több különböző kütyüt kelljen kerülgetni a konyhában. Hátrányuk viszont, hogy nagy helyet foglalnak és elég drágák: akár több százezer forintot is elkérhetnek értük. Az egyesület szerint ezért csak akkor éri meg beruházni egy ilyen gépre, ha valóban gyakran és nagyobb mennyiségű étel készítésére használnád.

Különben bőven elég egy erősebb botmixer is. Ha nagyon turbózni akarjuk, akkor olyat válasszunk, amelyiknek aprítóedénye is van.

Hogy zajlott a teszt?

Egy konyhai robotgépnél fontos elvárás, hogy hibátlanul dolgozzon, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az aprítás után ne maradjanak zöldségdarabok az edényben, illetve csomómentes legyen az elkészült tészta vagy a turmix is. A másik lényeges elvárás, hogy a motorja jól bírja a strapát, tehát ne kelljen gyakran pihentetni például tésztakeverés közben, ahogy hosszú távon is akadálytalanul lehessen használni. Ezt úgy ellenőrizték, hogy a teszt során összesen 120 keverési és (ahol ezt a készülék típusa lehetővé tette) ugyanennyi dagasztási ciklust végeztek el a gépekkel.

A 36 ezer forintos Bosch MUM48A1 85%-os eredménnyel lett az első
A 36 ezer forintos Bosch MUM48A1 85%-os eredménnyel lett az első

Mennyibe kerülnek a legjobbak?

A tesztből kiderült, hogy akár 40-80 ezer forint körüli áron is lehet hatékonyan dolgozó, strapabíró készüléket találni, így nem feltétlenül kell százezreket áldozni rá. A lista élén végzett 40 és 220 ezer forint közötti árkategóriájú Bosch, Kenwood, Philips, KitchenAid konyhagépek azzal szereztek sok pontot, hogy jól aprították a zöldséget, felverték a habot, megdagasztották a tésztát, ráadásul a rendszeres használat sem lassította le őket.

A 105 készülék nagy része egyébként a fenti teszt elvégzése után is hibátlanul működött, 16 gép – melyek között volt 50 ezer, de 350 ezer forintos modell is – viszont kevésbé bizonyult strapabírónak. Ezeknél különféle apróbb hibák jelentkeztek, többszöri használat után lelassultak, leálltak és csak pihentetés után lehetett újraindítani őket.

A 103 ezer forintos Electrolux ASSISTENT EKM4100 83%-os eredménnyel végzett a második helyen
A 103 ezer forintos Electrolux ASSISTENT EKM4100 83%-os eredménnyel végzett a második helyen

Ha részletesebben is érdekel az eredmény, kattints ide, ha pedig érdekel, milyen szempontokat érdemes még figyelembe venni a döntésnél, olvasd el alábbi cikkünket.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek