Itt a WC-forradalom: Öntisztuló ökovécét mindenkinek!

Naponta 141 milliárd liter vizet használunk el világszerte csak a vécék lehúzásával. Erre a súlyos környezeti pazarlásra jelenthet megoldást egy amerikai kutatók által kifejlesztett különleges spray.

A Penn Állami Egyetem munkatársai múlt héten, a vécé világnapjára (!) időzítve jelentették be felfedezésüket a Nature Sustainability hasábjain. A találmány nemcsak az elpazarolt víz mennyiségét képes radiálisan csökkenteni, de egyben az illemhelyek tisztaságának problémáját is megoldaná.

Öntisztítóvá teszi a vécét

A spray formájában a vécécsészébe fecskendezhető, a teflonnál is síkosabb anyag két rétegből áll. Az alsó réteg ráolvad a kerámia, fém vagy más felületekre, ahol láthatatlan védőbevonatot képez, a felső pedig egy természetes, biológiai alapú baktérium- és salaktaszító, ami lepergeti a salakanyagot a kagylóról. A sprayt ötven öblítésenként kell használni, a vizelet ugyanis oldja a bevonatot.

A különleges bevonat két problémát old meg egyszerre. Egyrészt öntisztítóvá teszi a vécét, azaz megakadályozza, hogy a kagylóban ragadó salakanyagból káros baktériumok telepedjenek meg benne (nem utolsósorban a vécékefét és a hosszadalmas, fárasztó vécétakarítást is feleslegessé teszi), másrészt jócskán mérsékli a vécélehúzással járó vízpazarlást.

A bevonat ugyanis sokkal csúszósabbá teszi a kagyló felületét, tehát jóval kevesebb öblítéssel is eltüntethetjük a mellékterméket, mint korábban. A kutatás egyik szerzője, Tak-Sing Wong szerint a spray segítségével a jövőben akár 90 százalékkal is mérséklődhet a lehúzással járó vízfogyasztás, és ez komoly segítséget jelent a környezetnek.

A bevonat feloldódás után sem árt a környezetnek, a külső réteg ugyanis szilíciumot tartalmaz, ami a csatornából a talajba kerülve ártalmatlan anyagokká, szilícium-dioxiddá, vízzé és szén-dioxiddá bomlik szét. Wong és kollégái már a piacra is betörtek találmányukkal – jelenleg 20 dolláros, vagyis nagyjából 6000 forintos áron kínálnak egy teljes vécébevonó-készletet.

Oszd meg másokkal is!
Mustra