Túl puha a matracod? Így javíthatsz rajta!

Ha úgy érzed, hogy az új matracod nem nyújt megfelelő alátámasztást, próbáld ki ezeket a tippeket, mielőtt még drága pénzen vennél egy újat.

Egy túl puha matrac legalább olyan kényelmetlenségeket tud okozni, mint egy túl kemény, és negatívan befolyásolhatja az alvási szokásaidat is. Vannak emberek, akik számára egész egyszerűen nem is létezik tökéletes matrac. De ha alapvetően elégedett vagy vele, csak nem olyan kemény, mint ahogy szeretnéd, a CNET szerint több dolgot is kipróbálhatsz, hogy javíts rajta.

Gondoskodj szilárd felületről

Az első dolog, ami megtehetsz, hogy szilárd tartószerkezetet biztosítasz a matrac számára. Ha például boxspring típusú ágyad van, akkor a matrac közvetlenül az ágykeretbe épített rugórendszeren fekszik. Éppen ezért lehet, hogy jobban járnál egy hagyományos ágyráccsal – főleg, ha habszivacs matracot használsz, amelyhez síkabb, szilárdabb felületet javasolnak a gyártók, hogy képes legyen megtartani a súlyt.

A Nectar Sleep útmutatója alapján ugyancsak segíthet, ha egy furnérlemezt raksz az ágykeret és a matrac közé. Ez különösen hatásos lehet habszivacs matrac esetében, aminek szilárdabb alapra van szüksége.

Ne mondj le róla!
Ne mondj le róla!Gorvik / Getty Images Hungary

Szerezz egy kemény fedőmatracot

Talán te is ismered azokat a plüss matracvédőket, amelyektől puhább lesz az ágyad – léteznek azonban olyanok is, amik ennek az ellenkezőjére képesek, vagyis keményebbé teszik a fekvőfelületet. Ezek között memóriahabból, latexből és poliuretánból készült termékeket is találhatsz.

A fedőmatrac, amit keresel, legalább 5 centi vastag. Ha latex az anyaga, érdemes megnézned az úgynevezett ILD-értéket (bemetszés-súly-behajlás) is. Minél magasabb a szám, annál keményebb lesz a kiszemelt termék.

Tekerd lejjebb a fűtést

Ha memóriahabos matracot használsz, emellett általában meleg van a szobában, ahol alszol, végső mentsvárként megpróbálhatod alacsonyabbra állítani a hőmérsékletet. Ha hidegebb van, a matrac keményebbnek fog érződni, ez az anyag ugyanis hőre lágyul. A hűvösebb levegő abban is segíthet, hogy kicsit jobban aludj.

Persze a testhőd is hatással lesz rá, de nem veszthetsz vele semmit, ha teszel egy kísérletet a trükkel. A lényeg, hogy lefekvés előtt pár órával tekerd le a fűtést, hogy a matracnak legyen elegendő ideje lehűlni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra