Így töltsd fel a mobilod, hogy tovább bírja

Reggel teljesen feltöltött mobillal lépsz ki otthonról az ajtón, de már estig sem húzza ki? Lehet, hogy azért, mert rosszul töltöd!

Nézzünk szembe a kellemetlen ténnyel: a mobilok akkumulátorának sajnos véges az élettartalma. Ahogy telik az idő, te is észre fogod venni, hogy gyorsabban merül, ráadásul tovább tart feltölteni is. Ennek ellenére te is tehetsz azért, hogy minél hosszabb ideig megőrizze a kapacitását. A Popular Science összeszedte a legfontosabb tudnivalókat, amiket érdemes szem előtt tartanod a töltésnél.

Ne merítsd le teljesen

Talán hallottál már róla, hogy az új mobilt először ki kell sütni, vagyis teljesen le kell meríteni, majd teljesen fel kell tölteni, hogy tovább bírja, de az igazság az, hogy egy modern akkumulátor esetében erre már nincs szükség. Ami igazán számít, hogy a mindennapos használat folyamán hogyan töltöd fel.

Általános jó tanácsként azt lehet mondani, hogy a részleges töltés kevésbé viseli meg az akkumulátort, mint a teljes, így hosszabb lesz az élettartama. A Battery University például azt ajánlja, hogy csak 50 százalékig hagyd lemerülni a telefont, mielőtt a töltőre tennéd, és ne töltsd fel egészen 100 százalékig.

Ha mégis teljesen feltöltenéd a telefont, utána húzd ki. Felrobbanni ugyan nem fog, de gyorsabban elhasználódhat tőle az elektronikája. A szabály alól azonban létezik egy kivétel is. Havonta egyszer érdemes lemerítened nagyjából 5 százalékra, majd teljesen feltöltened. Ezzel lényegében újrakalibrálhatod az akkumulátort. Rendszert azért ne csinálj belőle. A Samsung szerint akkor jársz a legjobban, ha a hétköznapi használat során 20 százalék felett tartod az aksi töltöttségét.

Ha egyszer mégis a töltőn felejtenéd a telefont éjszakára, akkor sem történik tragédia. A mai telefonokat és laptopokat eleve úgy tervezik, hogy folyamatos töltés esetén is csak minimális terhelés érje az akkumulátort. 

Hosszú távon sok múlhat azon, hogy megfelelően töltöd-e
Hosszú távon sok múlhat azon, hogy megfelelően töltöd-elolostock / Getty Images Hungary

Ne hagyd túlhevülni sem

A lítiumion-akkumulátorok nem tolerálják a szélsőséges hőmérsékletet, ezért lehetőleg ne hagyd a telefont a forró autóban vagy a jéghideg szobában, mert biztosan nem lesz jó hatással az aksi élettartalmára. Fokozottan ügyelj rá, hogy a készülék ne hevüljön túl töltés közben – bár ha a gyártója jól végezte a dolgát, ennek nem szabadna problémát okoznia.

Fontos még, hogy mindig a gyári töltőt használd, amit a telefonhoz vagy a tablethez kaptál. Így biztos lehetsz benne, hogy biztonságosan üzemel, és a lehető leghatékonyabb töltésre van optimizálva. Ha pedig huzamosabb ideig nem fogod használni a laptopod vagy okostelefonod, igyekezz 50 százalék körüli töltöttségen hagyni, kapcsold ki, és a fentieknek megfelelően figyelj oda rá, hogy ne legyen se túl meleg, se túl hideg a helyiségben, ahol tárolod.

Végezetül nem árt elolvasnod a készülék használati útmutatóját sem, ami általában pontos információkat és tippeket tartalmaz az akkumulátor kezelésével kapcsolatban.

Oszd meg másokkal is!
Mustra