A comfort food (komfortételek) kifejezés – melynek nincs igazán bevett magyar megfelelője – azokat az ételeket jelöli, amelyek egyfajta nosztalgikus, az otthon melege hangulatot idézik. Egy rohanással töltött, megterhelő nap végén nincs is jobb érzés, mint átadni magad egy efféle élvezetnek. A komfortételek télen különösen népszerűek, hiszen ellensúlyozzák a hideg okozta fáradtságot és levertséget – magyarázza a Harvard Medical School szakértője, Sandra Allonen dietetikus.
Boldogságot nyújtanak, de ártalmasak
Az a probléma, hogy a legtöbb comfort food csak úgy dúskál üres szénhidrátokban és telített zsírsavakban, amelyek nagy mennyiségben károsak az egészségre. Jellegzetes komfortételnek számít például a marhapörkölt, a tésztaételek, a pizza, a palacsinta, a főtt burgonya. Ha egész télen ezeket falod, a szükségesnél jóval több kalóriát viszel be a szervezetedbe. Megemelkedik az LDL-, vagyis a rossz koleszterin szintje, felmegy a vérnyomásod, megnő a szív- és érrendszeri betegségek kockázata.
A komfortételek gyakran hozzáadott cukorban és sóban is igen gazdagok, és ez szintén rengeteg egészségügyi probléma forrása. Kis mennyiségben a só hasznos a szervezet számára, a szükségesnél nagyobb adagban azonban elhízáshoz, vérnyomásproblémákhoz és kiszáradáshoz vezethet, sőt egyes vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását is gátolhatja.
Természetesen nem kell száműznöd minden hasonló fogást az étrendedből, időnként nyugodtan csábulj el. Egy szelet pizza vagy időnként egy lasagna nem okoz különösebb problémát – a fontos, hogy tudd, hol a határ, és ne habzsolj mértéktelenül. Nem szabad, hogy a napi táplálékbevitel 10 százalékánál nagyobb részét alkossák a telített zsírok. Sóból maximum 2300 mg-nál, cukorból 1500 mg-nál érdemes meghúzni a határt (különösen, ha magas vérnyomással vagy szívproblémákkal küzdesz).
Készíts egészséges komfortkajákat
Néhány egyszerű praktika segítségével könnyen összeállíthatsz magadnak egy egészséges komfortétrendet, amelyben az ártalmas összetevőket legalább annyira finom és ugyanolyan élvezetet nyújtó, de sokkal kímélőbb dolgokra cseréled.
Tejszín, vaj és más zsíros tejtermékek helyett használj görög joghurtot, sovány tejet, alacsony zsírtartalmú sajtokat és tejszínt, esetleg növényi sajthelyettesítőket. Vörös húsok helyett készíts inkább szárnyasból, halból készült finomságokat, esetleg ízletes babragut. Cukor vagy szirup helyett használj friss gyümölcsöket az ételek édesítéséhez (epret, málnát, almát, narancsféléket stb.).
Köretnek fehér rizs helyett válassz inkább barna rizst, zabot, árpát, kinoát vagy más teljes kiőrlésű gabonát, egészséges magvakat. A pizzatészta, kenyérlángos és más tésztafélék elkészítéséhez fehér liszt helyett használj teljes kiőrlésű lisztet. Próbáld ki a karfiolalapú pizzát. Hasonlóképpen, a nudlihoz, galuskához, levestésztához is használj teljes kiőrlésű gabonát.
Só helyett ízesítsd az ételeket egészséges fűszerekkel, például oregánóval, rozmaringgal, bazsalikommal, kakukkfűvel, csilipaprikával, szegfűszeggel, köménnyel, curryvel, szerecsendióval vagy fahéjjal. Krumplipüré helyett próbáld ki a karfiolpürét.
Érdemes kreatívnak lenni: próbáld ki kedvenc ételeid vegetáriánus vagy kalóriacsökkentett változatait. A vega csili, a tofu-lasagna, a fekete bab-taco vékony tésztába tekerve csak néhány ötlet a sok közül, amiket megvalósíthatsz.