Így utaztasd a kutyádat biztonságosan az autóban

Kétségkívül féltő gondoskodással veszed körbe kedvencedet, ennek ellenére könnyen lehet, hogy amikor autóba szálltok, veszélyezteted a saját és a kutyád testi épségét is. Ugyanis csupán a magyarok ötöde szállítja biztonságosan négylábú barátját.

A Groupama Tanpályáján kis és nagy testű kutyák gyűltek össze, a füves placcon szaladgálnak, ismerkednek egymással, vagy a büféasztalról kunyerálnak. Ők még nem tudják, hogy hamarosan meg fog változni az életük: gazdijaik ugyanis azért érkeztek, hogy megtudják, hogyan utaztathatják őket a lehető legbiztonságosabban.

Miért ne utazhatna Falatka ölben, az anyósülésen, a csomagtartóban vagy ahol akar?

A hazai kutyatartók 57 százaléka szállítja a kutyáját valamilyen időközönként az autójában, derül ki a Groupama Biztosító felméréséből. Ezeknek a kutyatartóknak a 37 százaléka ölben, 27 százaléka pedig a hátsó ülésen utaztatja kedvencét, és csak 21 százalékuk használ biztonsági övvel becsatolt kutyahámot vagy kutyaboxot – helyesen.

A felmérés válaszadóinak különböző okai vannak arra, hogy miért tartják testközelben – az anyósülésen vagy akár az ölükben – a kisállatukat, illetve miért száműzik őket a csomagtartóba. Magyar János, a Groupama gépjármű-biztosítási főosztályvezetője elmondta, hogy a nők 23 százaléka tart attól, hogy a kutyának rossz érzése lesz utazás közben, a férfiak 40 százaléka pedig attól fél, hogy az autó szőrös vagy nyálas lesz. Nem csoda, hogy a válaszadók 20 százalékát eleve frusztrálttá teszi, ha a négylábút szállítani kell.

A galéria megnyitásához kattints a képre!

Csöpi, a rögzítendő rakomány

Nehéz dolgunk van, ha magunk szeretnénk utánajárni, hogy mi a legbiztonságosabb házi kedvencünk és saját testi épségünk szempontjából, a KRESZ ugyanis nem ejt róluk szót. Az ORFK képviselője, dr. Popovics Anna elmondta, hogy a közúti közlekedés szabályai között mégis válaszra lelhetünk, hiszen a KRESZ rakományként kezeli a kisállatokat, ami azt jelenti, hogy rögzítenünk kell őket.

Vagyis a csomagtérben rögzített boxban, az utastérben pedig biztonsági övvel becsatolt hámban szállíthatjuk őket. Az ölben vagy ülésen utazó állat nemcsak ütközés vagy vészfékezés esetén tehet kárt magában és az utasokban, de balesetet is előidézhet, hiszen könnyen elterelheti a sofőr figyelmét, vagy akadályozhatja a szabad kilátásban.

Azok, akik nem megfelelően utaztatják kedvencüket, egy esetleges igazoltatás során figyelmeztetésre, pénzbírságra vagy helyszíni bírságra számíthatnak.

Boxban vagy hámmal utazzon?

Juhász Zoltán, a Mentőkutyák Országos Szövetségének kutyakiképzője szerint a megoldás gazdi- és kutyusfüggő. A hám egyszerű és költséghatékony megoldás lehet. A biztonsági övhöz hasonlóan kell bekötni, így a kutyának minimális mozgásteret ad. A nyakörvet viszont semmiképpen ne rögzítsük. A box ugyan drágább megoldás, sőt csak a csomagtartóban kaphat helyet, ennek ellenére biztonságosabb, mint a hám. Válasszunk a kedvencünk fajtájának és méretének megfelelőt, és mindenképpen rögzítsük a szállítóketrecet.

Számoljunk azzal is, hogy a kutyánk eleinte kényelmetlennek tarthatja mindkét megoldást, ezért az éles bevetés előtt szoktassuk hozzá, sétáltassuk hámban, ismertessük meg vele a boxot.

Oszd meg másokkal is!
Mustra