9 tipp, amivel megszabadulhatsz a konyhai bűztől

Ha nem tudod kiűzni a kellemetlen szagokat a konyhádból, vesd be ezeket a házi praktikákat, amik tényleg működnek.

Az Apartment Therapy szerint a szagtalan lét kulcsa abban rejlik, hogy nem szabad megvárni, amíg a a bűz beivódik a falakba és a textíliákba, hanem csírájában kell elfojtani, lehetőleg még azelőtt, hogy egyáltalán a levegőbe jutna. Hidd el, jobb megoldások is léteznek annál, mint hogy éjjel-nappal nyomatod a szagelszívót.

#1 Használj fröccsenésgátlót

Az edények tetejére helyezhető fröccsenésgátló alapvetően arra szolgál, hogy ne terítsen be mindent a főzéshez használt olaj vagy zsiradék. Ennek a szénszűrős változatnak azonban van egy másik előnye is: elnyeli a kellemetlen szagokat.

Nem kell bűzben élned
Nem kell bűzben élnedAaronAmat / Getty Images Hungary

#2 Forralj ecetes vizet...

Ryan Nicholas, a Simply Clean Oxford takarítószolgálat tulajdonosa azt javasolja, hogy amikor erős bukéjú összetevőkkel főzöl, keverj össze félcsészényi ecetet egycsészényi vízzel, majd forrald fel egy kis serpenyőben. A létrejövő gőz hatékonyan képes semlegesíti a kellemetlen szagokat.

#3 ... vagy potpourrit

Nicholas szerint az ecetes megoldáshoz hasonló eredményt érthetsz el akkor is, ha narancs- vagy citromhéjat, szegfűszeget és fahéjat tartalmazó potpourrit melegítesz egy lábasban, amíg gőzölögni nem kezd. Így nemcsak a szagokkal számolhatsz le, hanem kellemes illatot teremthetsz a konyhában. Ha lehet, válassz olyat, amelyben citrusos összetevők vannak, mert ezek különösen hatékonyak a bűzzel szemben.

#4 Próbálj ki egy légtisztítót

A szakember azt mondja, szintén beválhat, ha főzés közben bekapcsolsz egy hordozható légtisztítót. Főleg abban az esetben, ha a szag füstből származik. A készülék további előnye, hogy a baktériumokat, vírusokat és penészspórákat is kiszűri a levegőből, illetve akkor is hatékonyan szagtalanít, ha a helyiség már bűzlik. 

#5 Tegyél szódabikarbónát egy tálba

Ahelyett, hogy csak elfedné, a szódabikarbóna felszívja a szagokat, ezért jó ötlet kitenni belőle egy tálkányit a konyhapultra, amikor valami büdöset főzöl – pláne, ha az valamilyen savas étel, mint a hal, a paradicsom vagy más zöldségek.

#6 Ellenőrizd a hűtőd hőmérsékletét

A hűtőszerkény szagosodása általában könnyedén kordában tartható a lejárt szavatosságú élelmiszerek kidobásával. Ha viszont visszatérő problémáról van szó, elképzelhető, hogy a készülék nem megfelelő hőmérsékleten üzemel. Az ideális érték 4 Celsius-fok vagy kevesebb.

#7 Szórj szódabikarbónát a szemeteszsákba

A főzés mellett a konyhában a szemetes az egyik legnagyobb bűzforrás. Ha szeretnéd megelőzni, hogy elfajuljon a helyzet, szórj némi szódabikarbónát a szemeteszsák aljára, mielőtt problémás elemeket (például halat) dobsz ki. A módszer a már büdös szemetes esetén is segíthet.

A szemetesnél a szódabikarbóna és a macskaalom is beválik
A szemetesnél a szódabikarbóna és a macskaalom is beválikandriano_cz / Getty Images Hungary

#8 Etesd citrommal a konyhamalacot

Ha citromszeleteket teszel az ételmaradékhoz, nemcsak a mosogatóból áradó szagoktól szabadulhatsz meg, hanem a zsíros lerakódásoktól is.

#9 Adj macskaalmot a kukához

A macskaalmot eleve úgy tervezték, hogy semlegesítse a cicákhoz kapcsolódó szagokat, ám a trükk a kukával is működik. Csak szórd az aljába a zsák elhelyezése előtt, és ha átnevesedik, cseréld ki.

A konyhai lefolyó még mindig elviselhetetlen szagot áraszt? Így szállhatsz szembe vele: 

Oszd meg másokkal is!
Mustra