Ideje, hogy végre megcsináld a saját BBQ-szószod!

A tökéletes BBQ-szósz receptje meglepően egyszerű, mégis lehet vele kísérletezgetni, és a kreativitásodat is kihasználhatod.

Vélhetően az összes összetevő megvan hozzá a konyhádban, elkészítése pedig lényegében annyiból áll, hogy mindent beledobálsz a serpenyőbe, majd szorgosan kavargatod. Ennél könnyebben tutira nem fogod tudni lenyűgözni a vendégeidet! A következőkben a Thrillist útmutatója alapján avatunk be a házi barbecue-szósz készítésének rejtelmeibe.

Egy tisztességes barbecue-szósz alapvetően hatféle összetevőből készül:

1. Valami édes

Ez lehet méz, kóla, melasz, barna cukor, lekvár vagy valamilyen szirup is, ami főzés közben karamellizálódik és édes, füstös ízvilágot ad a szósznak. A többi hozzávalótól függően ebből fog állni az összes összetevő nagyjából fele.

2. Valami savanyú

Az ecet, a mustár és a citrusfélék egyaránt alkalmasak a célra. Itt hozzávetőleg egynegyedes aránnyal érdemes kalkulálnod. 

3. Valami fűszeres

A kedvenc csípős szószoddal nem nagyon nyúlhatsz mellé. Nyugodtan használj belőle többet, mint amennyit egyébként szoktál: egy csésze szószhoz körülbelül fél teáskanállal. 

Ha egyszer kipróbálod, többé rá sem fogsz tudni nézni a bolti szószokra
Ha egyszer kipróbálod, többé rá sem fogsz tudni nézni a bolti szószokraNWphotoguy / Getty Images Hungary

4. Valami folyékony

A sör, a víz, a csirkehúsalaplé, sőt a bor is működik. Ezzel biztosíthatod, hogy a szósz megfelelő állagú legyen. Ha gyömbérsört vagy kólát használsz, kipipálhatod a „valami édeset” is. Kezdj egy félcsészényi mennyiséggel, de a maradékot se tedd túl messzire, hátha a szósz túl sűrűre sikeredik (vagy megszomjazol).

5. Paradicsom

A paradicsom a BBQ-szószok egyik legalapvetőbb összetevője. Akár ketchup vagy paradicsompaszta is lehet, a lényeg, hogy a fő hozzávalók negyedét kell kitennie.

6. Fűszerkeverék

Mehet bele szegfűbors, hagymapor, fokhagymapor, csilipor, babérlevél, oregánó, cayenne bors, mustárpor, kömény, folyékony füst, szójaszósz és Worcestershire-szósz is, de a legjobb, ha valami egyszerű kombinációval kezdesz, illetve ne felejts el hozzáadni egy teáskanálnyi sót. 

Még valami: a főzés során tanácsos tízpercenként megkóstolnod a műved, hogy szükség esetén egy kevés barna cukorral vagy sóval korrigálhasd az ízeket.

A jól bevált recept

Nem vagy kísérletező kedvedben? Itt egy jól bevált alaprecept, amit szinte képtelenség elszúrni.

Édesnek használhatsz kólát. Ne diétásat, de ha csak cseresznyés van otthon, az is jó. Tölts egy félcsészényit egy serpenyőbe, és egyelőre ne idd meg a többit sem, mert később még szükség lehet rá.

Savanyúnak keverj össze egynyolcad csésze balzsamecetet ugyanennyi mustárral.

A paradicsomos hozzávalónak megfelel negyedcsészényi ketchup.

A folyékonyat ki is hagyhatod, mivel a kóla már önmagában betölti ezt a szerepet.

Fűszerezés gyanánt kínáld meg négyhintésnyi sóval és négy löttyintés Tabasco-szósszal vagy valami hasonlóval, amit a hűtődben találsz. Elfér benne egy teáskanállal folyékony füst is. A hardcore grillezők ezt csalásnak tartják, egy kezdőnek viszont komoly segítséget jelenthet.

Egészen új dimenziókba emeli a húsok ízét
Egészen új dimenziókba emeli a húsok ízétmphillips007 / Getty Images Hungary

A szószt közepes hőfokon, habverővel folyamatosan kevergetve készítheted el a serpenyőben. Amint forrni kezd, állj át alacsony hőfokra, majd pár percenként kavard meg egy spatulával, amíg el nem éri a BBQ-szószokra jellemző barna színt és sima állagot. Az utóbbi akkor tökéletes, ha valahol félúton van a juharszirup és a méz között. Ha a szósz túl sűrű, akkor se ess kétségbe, csak öntsd nyakon még egy kevés kólával.

Amennyiben mégis a kényelmesebb utat választanád, korábbi BBQ-szósz-tesztünkből megtudatod, nekünk melyik bolti termék ízlett a legjobban.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek