Mit tegyek, ha túlhevül a mobilom?

Ez a rettentő hőség nemcsak az élőlényeket, hanem a telefonokat is megviseli.

A mobilod a sima hétköznapi használat során is felmelegedhet, de ez semmi ahhoz képest, ami egy forró nyári napon történhet. Márpedig ha a készülék hőmérséklete egy bizonyos határérték fölé emelkedik, akár a működése is leállhat: ilyenkor egy túlmelegedésre figyelmeztető üzenet jelenhet meg a képernyőn. Pánikra azonban semmi ok, máris mondjuk, hogyan nyerheted vissza az irányítást a készülék felett. 

Hogyan hűthetem le?

A CNET szerint a mobilkészülék túlmelegedése esetén a következő lépéseken kell végigmenned:

  • kapcsold ki a telefont
  • távolítsd el a közvetlen napsütésről (ha például a strandon vagy, rakd a törülköző alá)
  • ha tokban tartod, vedd ki belőle
  • ha éppen töltöd, akkor húzd ki a kábelt
  • rakd be a hűtőbe – csak ne felejtsd ott hosszú ideig!

Ha kéznél van egy ventilátor vagy akár a kocsid klímája, az is segíthet, ha néhány percre megkínálod hideg levegővel. Legalábbis a CNET szerzője szerint, aki azután szerzett első kézből származó tapasztalatokat a témában, hogy túl sokáig hagyta napfürdőzni a mobilját a pohártartóban egy autós túra során.

Figyelmeztető üzenet egy iPhone-készüléken
Figyelmeztető üzenet egy iPhone-készülékensupport.apple.com

És ha nem a hőségtől melegszik?

Ahogy már szóba került, a telefon már önmagában attól is felforrósodhat, hogy a hétköznapi módon használod, például amikor egy csúcsgrafikájú játékot próbálgatsz. Ha annyira felmelegszik, hogy már kényelmetlennek érzed, első körben zárd be a kérdéses alkalmazást, majd várj, hogy a készüléknek legyen esélye lehűlni. A töltőkábel és a tok eltávolítása ilyenkor is beválik, ahogy az is, ha ideiglenesen lejjebb veszed a fényerőt.

Ha úgy érzed, hogy a melegedés folyamatosan fennáll, inkább ne kísértsd a sorsot, és vedd fel a kapcsolatot a készülék gyártójával vagy a telefonszolgáltatóddal, mert elképzelhető, hogy valami komolyabb hibajelenség áll a háttérben.

Ne hagyd, hogy sokáig érje a nap
Ne hagyd, hogy sokáig érje a napLeoPatrizi / Getty Images Hungary

Hogyan előzhetem meg?

A mai okostelefonok már olyanok, mint a miniatűr számítógépek, de nagyobb társaikkal ellentétben nem rendelkeznek saját hűtőrendszerrel, ezért nem árt némi elővigyázatosság. Mostanra már valószínűleg magadtól is rájöttél, hogy mire kell figyelned, de a biztonság kedvéért itt egy kis összefoglaló:

  • ne hagyd a mobilt az autóban a nagy melegben
  • ne tedd ki közvetlen napsütésnek
  • időnként tarts szünetet játék vagy streamelés közben
  • ne töltsd a készüléket, miközben játszol vagy streamelsz

Mi lehet rosszabb annál, ha túlhevül a telefonod? Hát az, ha elázik vagy leesik! Ezekre az esetekre szintén van pár hasznos tippünk:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek