9 tipp a hatékonyabb mosáshoz és szárításhoz

Segítünk, hogy ne pazarold feleslegesen az energiát, és közben ne is tedd tönkre a mosógépet.

A háztartások energiafelhasználásának mintegy 10 százalékát a ruhák mosása és szárítása emészti fel. A Consumer Reports amerikai fogyasztóvédelmi szervezet ezért is szedett össze néhány hasznos tippet a mosó- és szárítógép lehető leghatékonyabb és pénztárcakímélő működtetéséhez.

Sok múlik a gépen

A mosógépek látványos fejlődésen mentek keresztül az elmúlt 20 évben: nemcsak mosási hatékonyságuk változott pozitív irányba, hanem a korábbi generációkhoz képest lényegesen kevesebb áramot és vizet használnak. Elegendő például csak az A+++ energiaosztályú készülékekre gondolni. A szárítógépeknél viszont már korántsem ennyire rózsás a helyzet: az első Energy Star címkével ellátott készülékek csak 2014-ben jelentek meg a piacon. A Consumer Reports szerint a leginkább energiatakarékos megoldást jelenleg a hőszivattyús vagy más néven hőpumpás szárítógépek jelentik, ám cserébe ezek drágábbak is. 

„A hőpumpás szárítógépek napjaink legkorszerűbb technikájával vannak ellátva; kondenzációs tartályba gyűjtik a vizet, és a hőcserélőnek köszönhetően a minimálisan keletkező hőt is visszaforgatják a szárítási folyamatba, ennek okán közel feleannyit fogyasztanak, mint az egyszerűbb kondenzációs modellek”

– írja a technológiáról a szaritogep.blog.hu.

Az energiatakarékos szárítógépek általában jóval drágábbak
Az energiatakarékos szárítógépek általában jóval drágábbakShutterstock

Persze nem csak az számít, hogy milyen a készülék, sok múlik azon is, hogyan jársz el a mosásnál, szárításnál. A legalapvetőbb dolog, amit megtehetsz, hogy minél jobban megpakolod a gépet. Íme néhány további tipp a Consumer Reports és az Energy Star szakértőitől.

Mosás

1. Moss alacsonyabb hőfokon

A fogyasztóvédelmi szervezet vizsgálatai azt mutatják, hogy a mosószerek sokkal hatékonyabban fogják munkára a szennyeződéseket lebontó enzimeket alacsonyabb hőfok mellett. Sőt, tapasztalataik szerint a fehér ruhákhoz szintén elegendő lehet a hideg víz valamilyen fehérítő alternatívával megtámogatva. A forró víz inkább csak az olajos foltok eltávolításhoz, a pelenkák mosásához, illetve a lepedők, törölközők tisztításához ajánlott, ha valamelyik családtagod fertőző beteg.

2. Legyen megfelelő mosószered

A nagy teljesítményű mosógépek a fékezett habázású mosószerekkel működnek a legjobban. A hagyományos termékek veszélye, hogy használatuk során túl sok hab képződhet, ami oda vezethet, hogy a gépnek több vizet (és időt) kell áldoznia az öblítésre. Ha nem vagy biztos a dolgodban, ellenőrizd, hogy milyen mosószert ajánl a gyártó. 

3. Centrifugázz magasabb fordulatszámon

Minél több vizet távolítasz el a centrifugálással, annál kevesebbet kell dolgoznia a szárítónak. Ha a ruhák túlzottan gyűrötten kerülnek elő a gépből, szárítás előtt rázd ki őket.

4. Ne használd a fertőtlenítő/higiéniai programot

Legfeljebb akkor, ha feltétlenül szükséges (vagyis a fent említett esetekben), ez ugyanis jelentősen megnöveli a készülék energiafogyasztását.

A túlhabzás következményei
A túlhabzás következményeiMichael Blann / Getty Images Hungary

Szárítás

5. Takarítsd ki a szöszszűrőt

Ha ezt minden alkalommal megteszed, javíthatsz a légáramláson és visszaszoríthatod a tűzveszélyt. Amennyiben használsz szárítókendőt – amitől friss illatú lesz a ruha, illetve csökkenti a gyűrődéseket és az elektrosztatikus töltöttséget –, kalkuláld bele, hogy vékony bevonatot képezhetnek a szűrőn, amit ezért havonta egyszer kefével is érdemes megtisztítanod.

6. Tisztítsd meg az érzékelőket

A nedvességérzékelő szenzorokon idővel lerakódások képződhetnek, ami becsaphatja a gépet és kedvezőtlenül befolyásolja a szárítási teljesítményt. A művelethez általában nedves szivacsot javasolnak, de a biztonság kedvéért nézd meg, mit javasol a használati útmutató.

7. Hasonlót hasonlóval száríts

A nehéz pamutszöveteket például ne akard a könnyebb anyagokkal együtt szárítani. A helyes megközelítés itt is ugyanaz, mint a mosásnál: a lepedőket a lepedőkkel, a törölközőket a törölközőkkel együtt pakold be a gépbe.

8. Válaszd az automata programot

Itt jönnek a képbe a nedvességmérő szenzorok, amelyek képesek nyomon követni, hogy mennyire nedves a töltet, így – a meghatározott idejű programokkal ellentétben – elkerülhető a túlszárítás.

A nyári melegben a szárítókötél is megteszi
A nyári melegben a szárítókötél is megtesziShutterstock

9. Barátkozz meg a szárítókötéllel

Ha hagyományos módon, a szárítókötélre vagy a ruhaszállító állványra teregetsz, értelemszerűen megspórolhatod azt az energiát, amit a gép a szárításra fordítana. Ha máskor nem is, ezt a lehetőséget legalább a nyári melegben vedd fontolóra, amikor amúgy is villámgyorsan megszáradnak a ruhák.

A különféle anyagok mosásával és tisztításával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat alábbi cikkünkben szedtük össze:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek