Készíts sütőtisztítót természetes anyagokból! Itt a recept!

A sütőpucolás nem tartozik éppen a legvonzóbb házimunkák közé, mégsem érdemes a végtelenségig halogatni, hiszen minél tovább vársz, annál nehezebb dolgod lesz.

A sütő belsejének rendszeres tisztítását elsősorban az indokolja, hogy még a legnagyobb körültekintés mellett is kifröccsenhet valami a készülő ételből, ami aztán szépen ráég a falaira. Mivel a szennyeződések eltávolítása egy bizonyos ponton túl csak komoly izommunka árán lehetséges, logikusnak tűnik a gondolat, hogy valamilyen tisztítószert vessünk be. Csakhogy a Daily Meal arra figyelmeztet, hogy egyes sütőtisztító termékek akár mérgező hatásúak is lehetnek.

Csak óvatosan

Habár minden tisztítószer tartalmaz valamilyen vegyszert, Samara Geller, a Environmental Working Group (EWG) környezetvédelmi szervezet vezető kutatója szerint a sütőtisztítók ilyen szempontból különösen veszélyesek lehetnek. Főleg, ha nátrium-hidroxidot, etanolamint és butoxydiglycolt tartalmaznak.

A szakember azt mondja: ha a csomagoláson egy sor biztonsági figyelmeztetést látsz, jó esély van arra, hogy az adott termék erős vegyszerekkel van tele, így a megfelelő óvintézkedések megtétele nélkül távolról sem biztonságos érintkezni velük.

„Megégethetik a bőrt és a szemeket, vakságot okozhatnak, és maró hatásuk lehet a légutakra. A felszabaduló gőzök a tüdőt is irritálhatják, asztmás rohamot válthatnak ki.”

Ha tehát mindenáron sütőtisztítót akarsz használni, gondosan tanulmányozd át a biztonsági utasításokat, és akkor is csak gumikesztyűben, illetve szükség esetén védőmaszkban és védőszemüvegben láss munkához.

Fontos a védekezés – a sütőtisztításnál is
Fontos a védekezés – a sütőtisztításnál isJevtic / Getty Images Hungary

Természetesen is lehet

Amennyiben nem akarod vásárra vinni a bőröd, vagy netán aggodalommal tölt el a gondolat, hogy durva vegyszereket alkalmazz egy olyan helyen, ahol máskor ételeket készítesz, próbáld ki Geller receptjét, ami a következő természetes anyagokból áll:

  • 3 evőkanál szódabikarbóna
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál víz

Az így kapott masszával csak annyi a dolgod, hogy felviszed a sütő falaira, majd megvárod, amíg kifejti hatását. Ha igazán masszív koszréteggel akad dolgod, érdemes lehet rajta hagynod egész ékszakára. Ezután a masszával együtt a zsír és minden más trutyi is le fog jönni róla. A végén ne felejtsd el áttörölni a sütő felületét egy nedves ruhával is!

A sütőrács tisztítása szintén elég körülményes tud lenni, Geller ezért javasolja, hogy ne a sütőben vagy a konyhapulton ess neki. Jobban jársz, ha éjszakára beáztatod a kádba némi mosogatószerrel, majd reggel súrolod le. Meglátod, így sokkal könnyebben fog menni.

Megvagy a sütővel? Akkor itt van néhány további tipp, hogy mindig rend és tisztaság legyen a konyhádban.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek