Tényleg kinyírhatja a kütyüimet a villámlás?

Magyarországon 35 ezer villám csap le évente, ezért nem árt, ha felkészülsz a legrosszabbra: bizony, az elektromos készülékek életébe kerülhet, ha felkészületlenül ér egy villámcsapás. Sőt!

A villámlás nem csak a testi épségedre jelenthet veszélyt. Ha nem gondoskodsz elektromos eszközeid védelméről, akár százezres nagyságrendű károd is származhat egy otthonodhoz közel lecsapó, rosszul irányzott villámból. A CNET utánajárt, mit lehet megelőzésként tenni, hogy ne érjen váratlanul, ha egyszer tényleg beütne a ménkű.

Kihúzzam vagy ne húzzam?

A hivatalos ajánlás szerint minden elektromos eszközt ki kell húzni, mivel a villám túlfeszültséget hozhat létre, ami megsütheti őket. Ez független attól, hogy a ház rendelkezik-e villámhárítóval, mert a kütyük szempontjából jó eséllyel ugyanaz lesz a vége, mintha a villám árama a villanyoszlop vezetékén keresztül jutna el a lakásba.

„A villámhárító közvetlen összeköttetésben van az épület elektromos hálózatával! Ez sajnos, azt is jelenti, hogy a villám áramának egy része behatol majd az elektromos hálózatba, és ez az érzékeny berendezéseket (számítógép, szórakoztató elektronikai eszközök) tönkreteszi, rosszabb (és szerencsére ritkább) esetben elektromos zárlatot, esetleg tüzet okoz. Ilyenkor nem közvetlenül a villám, hanem annak másodlagos hatása okoz kárt, veszélyhelyzetet”

– figyelmeztet a Villanyszerelők Lapja.

Magyarországon 35 ezer villám csap le évente
Magyarországon 35 ezer villám csap le éventeFotó: Remedios / Getty Images Hungary

Mindezek fényében jobb, ha nem kísérted a sorsot, és legalább az olyan nagy értékű berendezéseket kihúzod, mint a tévé vagy a játékkonzol. Amelyik készüléknél antennavezeték is van, ott azt is tanácsos eltávolítani, mert az „égi áldás” azon keresztül is beköszönhet. A CNET szerint a hűtővel ugyanakkor kivételt lehet tenni, hiszen ha kihúzod, fennáll a veszélye, hogy megromlanak az ételek.

Mekkora ereje van a villámnak? 

A Wikipédia szerint a villám egy nagy energiájú, természetes légköri elektromos kisülés, melynek áramerőssége általában 20-30 ezer amper között mozog. Viszonyításként indulj ki abból, hogy egy 60 wattos villanykörte 0,26 ampert vesz fel a villamos hálózatból. Vagyis egy villámlás energiájából 115 000 villanykörtét lehetne működtetni.

Mikor kell lépni?

A túlfeszültség során a kábeleket piszkálni kimondottan rossz ötlet, ezért lehetőleg ne várd meg, amíg meglegyint a vihar szele. Ha úgy látod, hogy kezd rosszra fordulni az idő, tájékozódj az időjárás-jelentésből. Amennyiben csak szemerkélő eső várható, valószínűleg nem lesz belőle baj, ha viszont igazi ítéletidő érkezik, nem árt az elővigyázatosság.

Szakértők szerint a villám 2 km sugarú körben okozhat az elektromos berendezésekben problémát, így, ha 6 másodpercnél rövidebb idő telik el a villámlás és a mennydörgés észlelése között, és az ingatlanon nincs külső és belső villámvédelem, akkor mindenképpen érdemes az elektromos berendezéseket, antennavezetékeket, modemkábelt, telefonkábelt, 230 voltos csatlakozókat kihúzni a konnektorból.”

Az antennakábelt se felejtsd el kihúzni!
Az antennakábelt se felejtsd el kihúzni!Fotó: kobeza / Getty Images Hungary

És ha van túlfeszültségvédőm?

A szupermarketekben kapható adapterek valóban hatékonyak kisebb áramingadozások esetén, ám a villámcsapás által okozott túlfeszültség ellen már nem feltétlenül nyújtanak elegendő védelmet. Ha akkor is szeretnéd biztonságban tudni értékeidet, ha épp nem vagy otthon, inkább egy teljes házra vagy lakásra kiterjedő túlfeszültségvédelmi rendszerben gondolkozz.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.