Túlhűtés, jegesedés, szivárgás: így hozd rendbe a hűtődet

A hűtőszekrény kényes jószág, mely rendszeres tisztítást és karbantartást igényel. Legalábbis, ha nem akarod, hogy rámenjen a gatyád is.

Ha a hűtőgéped látványosan erőlködik, víztócsákat generál, vagy vastag jégpáncélt növeszt, ne ess kétségbe! A CNET szerint ezek gyakori problémák, amelyek többnyire anélkül is elháríthatóak, hogy drága pénzen szerelőt kéne hívnod. Mutatjuk, hogyan.

1. Túlhűtés

Ha a hűtő egyfolytában maximális teljesítményen üzemel, az nemcsak a füledet fogja bántani, hanem a pénztárcád tartalmára is hatással lesz. Mivel a készülék a legnagyobb energiafalók közé tartozik a háztartásban, semmi szükség rá, hogy többet dolgozzon, mint amennyit feltétlenül szükséges.

A háttérben általában az áll – főleg, ha extra poros környezetben élsz, vagy több háziállatot tartasz –, hogy a hűtő alsó részében található kondenzátortekercseket vastag porréteg lepi el. Megtisztításukhoz előbb pattintsd ki, vagy ha szükséges, csavarozd le a védőrácsot, majd porszívózd ki alóla a koszt. Ha marad is utána valami, azt kellő óvatossággal könnyen kisepregetheted egy kefe vagy törlőruha segítségével. A végén ne felejtsd el visszatenni a rácsot és bedugni a hűtőt!

A gépet az is megterhelheti, ha túlzottan alacsony hőfokon üzemelteted. Az értéknek ideális esetben 2,8 és 4,4 Celsius-fok között kell lennie. A hőmérséklet ellenőrzéséhez tegyél egy hőmérőt egy pohár vízbe, helyezd a hűtő középső polcára, majd várj legalább 8 órát. Ezután fokozatosan tekerd lejjebb a hőfokszabályozót, amíg szép lassan eléred a kívánt hőmérsékletet.

A szivárgást magad is orvosolhatod
A szivárgást magad is orvosolhatodShutterstock

2. Vízszivárgás

A hűtő alatt materializálódó tócsa minden, csak nem jó jel. Az egyetlen szerencse, hogy rendszerint viszonylag könnyen orvosolható. A businessbox.hu elsősorban a olvadékvíz-kifolyó nyílás rendszeres tisztításában látja a probléma nyitját (amely a hűtőtér alsó, hátsó részén található, és az a funkciója, hogy elvezesse a kiolvadt jeget, vagyis vizet). Ha ugyanis a nyílás eltömődik, akkor fennáll a veszélye, hogy az összes olvadékvíz a készülék aljába folyik, megjelenik a hűtőtérben és „előrebukik”.

Egy berozsdásodott hűtővel a szerviz sem tud mit kezdeni,

így a legtöbb, amit tehetünk, hogy a nyílás rendszeres tisztításával megelőzzük a bajt, és szisztematikusan alkalmazzuk az olvadékvíz-kifolyó nyílásába gyárilag elhelyezett vízkifolyó-tisztító eszközt.

Ha nincs ilyen eszközöd, a nyílást és a leeresztő csövet egy hurkapálcával, szívószállal vagy egy merev dróttal tisztíthatod ki. A szivárgás ugyanakkor a vízellátó csatlakozás hibájából is adódhat, amihez már tényleg érdemes szakembert hívni.

3. Jegesedés

Ha a fagyasztód belseje úgy néz ki, mint a téli Balaton-part egy viharos éjszaka után, ideje cselekedned. A jegesedés – ami egy No Frost-hűtőnél ismeretlen fogalom – többnyire a sűrű ajtónyitogatásból fakad, melynek következtében a pára lecsapódik és megfagy. A megoldás rendkívül egyszerű: ne nyitogasd olyan sűrűn az ajtót, és amikor mégis megteszed, minél előbb csukd be.

Ismerős?
Ismerős?Shutterstock

Második lépésként ellenőrizd az ajtót. Ha nem záródik rendesen, vagy rossz a szigetelése, már egy fokkal bonyolultabb a helyzet. Amennyiben csak annyi a gond, hogy az ajtó nem csukódik be „magától”, ellenőrizd a hűtő tartólábait, hogy stabilan tartják-e a készüléket. A tömítésnél néha egy alapos takarítás is elegendő lehet a sikerhez, ha viszont sérült, elképzelhető, hogy ki is kell cserélned. Ezt akár magad is megteheted a védőcsík alatti csavarok kitekerésével.

Neked inkább a szagokkal gyűlik meg a bajod? Erre is van pár mentő ötletünk:

Oszd meg másokkal is!
Mustra