Mit tegyek, ha a mosószertől foltos lett a ruha?

A szerencsésebbek teregetés közben, míg mások csak akkor veszik észre a fehér foltokat a ruhákon, amikor azok már megszáradtak. Szakértő mondja el, mit és hogyan érdemes tenni, hogy valóban tiszta ruhákat vegyünk ki a mosógépből.

A mosás célja, hogy megtisztítsuk a szennyest, nehezebb esetek alkalmával a makacs foltoktól is. Néha azonban előfordul, hogy onnan jönnek a foltok, ahonnan a legkevésbé számítunk rá: a mosógépből. Mi a teendő ilyenkor? Az Amartment Therapy Laura Goodman textilápoló szakértőt kérdezte.

Tényleg a mosószer okozza a foltokat?

„Technikailag ez nem lehetséges, mivel a mosószereket úgy alkották meg, hogy a ruhákat tisztítsa” – mondja Goodman. Néha azonban előfordul, hogy mosószerfoltok maradnak a ruhákon, különösen akkor, ha nem megfelelően használjuk azt. A jó hír azonban, hogy ezeket a foltokat viszonylag könnyen el lehet távolítani, ha nem hagyjuk megszáradni a ruhán.

A megoldás egyszerű!
A megoldás egyszerű!Shutterstock

Így távolítsd el a mosószerfoltot!

Még akkor sincs minden veszve, ha a fehér folt nem jött ki maradéktalanul attól, hogy visszadobtad a ruhát még egy körre a mosógépbe. Goodman szerint érdemes kipróbálni ezt a hat lépésből álló módszert a tiszta ruhák érdekében:

  1. Forró vízzel öblítsük ki a ruhát, hogy a lehető legtöbb mosószermaradékot eltávolítsuk.
  2. Óvatosan csavarjuk ki belőle a felesleges vizet, majd simítsuk ki a ruhát.
  3. Dörzsöljük be alkohollal a területet, ügyelve arra, hogy a folt teljes területére jusson. (Ez előtt érdemes egy hasonló anyagon vagy a ruha belsején kipróbálni, hogy nem veszi-e ki a színét az alkohol.)
  4. Hagyjuk legalább 10 percig hatni az alkoholt – de minél hosszabban hagyjuk, annál jobb.
  5. Langyos vagy meleg vízzel öblítsük át a ruhát. Ez eltávolítja a foltot.
  6. Ha mégsem, érdemes megismételni a folyamatot.

De megelőzhetők-e a fehér foltok?

Annak ellenére, hogy a mosószerek alapvetően nem foltozzák össze a ruháinkat, a mosás során kialakuló pacák anélkül is megakadályozhatók, hogy lemondanánk ruháink tisztításáról. Erre pedig a mosószer rendeltetésszerű használata, valamint megfelelő adagolása a legegyszerűbb megoldás. „Mindegy, hogy a por- vagy folyadékalapú mosószer mellett döntünk, fontos, hogy betartsuk a használati útmutatót” – tanácsolja Goodman.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek