Holnap másnap! Íme 6 trükk, amivel megelőzheted a komolyabb szenvedést

A mértékletes fogyasztásnál nincs jobb ellenszer, de ezt az ünnepi szezonban nem mindig lehet megvalósítani. Számos módszer van, amivel elvileg lehet enyhíteni a kínokat, ha már megtörtént a baj, de talán jobb félni, mint megijedni.

Az emberiség küzdelme a másnapossággal évszázadok óta tart. Ugyan mostanában, a tudomány fejlődésének köszönhetően felgyorsultak az ez irányba tett lépések, egyelőre még nem sikerült megtalálni azt a szert, mely mindenkinél, minden esetben beválik. Próbálkozni persze lehet, a Popular Science  össze is gyűjtött néhány jónak ígérkező megoldást.

1. Egyél spárgát!

Egy 2009-es, a Journal of Food Science című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a spárgában megtalálható aminosavak és ásványi anyagok megvédik a májsejteket. Jól hangzik nem? Egy gond van csak, ezt egyelőre csak Petri-csészében próbálták ki, és a sejtek nem álltak alkoholos befolyásoltság alatt. Az mindenesetre így is a spárga javára írható, hogy rostokban, valamint A-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban is gazdag, ez pedig sokat segíthet rajtunk. 

2. Tankolj fel vitaminokból!

A B-vitaminok segítenek a májnak a bevitt alkohol feldolgozásában, és az esetleges idegrendszeri károsodások ellen is hasznos lehet. Ha a görbe este előtt és után is gondoskodsz a vitaminbevitelről, akkor másnap reggel nem érzed majd magad annyira kutyául. A tabletták mellett ételekben is gondolkodhatsz, sőt! A hús, a tojás, a halfélék és a gyümölcsök is nagy mennyiségben tartalmaznak B-vitaminokat. 

3. Legyél válogatós!

Az Alcoholism: Clinical and Experimental Research című folyóiratban megjelent egy tanulmány, mely szerint az égetett szeszek, azokból is inkább a sötétebb színűek komolyabb macskajajt okoznak, mint más alkoholos italok. Mindezért a bourbonben és a társaiban megtalálható, a fermentáció során keletkező mellékterméket okold. A tanulmány szerint a whiskyben például 37-szer magasabb ezeknek a mennyisége, mint mondjuk, a vodkában.

4. Igyál üdítőt!

A másnaposság egyik fő okozója az alkohol lebontása során keletkező acetaldehid. Kínai kutatások szerint egy bizonyos citromos üdítőital (igen, a Sprite) hatására sokkal dolgosabbak lesznek azok az enzimek, amik az acetaldehidet lebontják, amiből elvileg levonhatjuk azt a következtetést, hogy a másnaposság tünetei is enyhébbek lesznek. Ezt viszont egyelőre magunkon kell tesztelni, mert a kutatók azt nem vizsgálták, hogy ez tényleg működik élő, lélegző és italozó embereknél.

5. Az éltető oxigén

Nem, most nem arra gondolunk, hogy néha menj kiszellőztetni a fejed és vegyél mély levegőt, bár ártani ez sem fog. Ha olyan italokat fogyasztasz, amiknek magasabb az oldottoxigén-tartalma, akkor könnyebben kijózanodsz. A magyarázat: az oxigén segít a májnak lebontani az alkoholt, könnyebben el tudnak tűnni azok a toxinok a szervezetünkből, amiktől rosszul érezzük magunkat. Ázsiában már vannak is olyan italok, amiket úgy hirdetnek, hogy több bennük az oxigén. 

6. Hidratálj!

Ezt lehet, hogy mondanunk sem kellett volna, ugye? Nyilván te is észrevetted már, hogy több pohár pia után majdnem az egész estét a mosdóban töltöd. Az elvesztett folyadékot pedig valahogy pótolni kell. (Bár vannak ellenvélemények.) A legjobb megoldás persze továbbra is az, ha nem, vagy mértékkel iszol!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek