C-vitamin és növényvédőszer a citromokban: melyikben mennyi van? Teszt!

Tíz különböző, nagy üzletláncokban kapható hálós citromot vizsgált legújabb Szupermenta terméktesztjén a Nébih.

A szakemberek a vizsgálat során megmérték a citromok növényvédőszer-maradék-, C-vitamin- és cukor- és savtartalmát, ellenőrizték a jelöléseiket, majd egy kedveltségi teszt keretében végig is kóstolták őket. Mutatjuk az eredményt.

Honnan származnak a citromok?

A teszthez hét nagy üzletlánc polcairól, 10 különböző hálós kiszerelésű, 500 grammos citromot szereztek be. Ezek közül 3 kezeletlen, 1 ökológiai gazdálkodásból származó (bio) és 6 felületkezelt termék volt. A legtöbb Spanyolországból származott, de volt közöttük olyan is, ami Törökországból vagy Olaszországból érkezett. Az egységáruk átlagosan 804 Ft/kg volt.

A november-decemberi időszak legnépszerűbb citromfajtáit vizsgáltuk mi is, azaz a primofiori, interdonato és hiszpania került a kosarunkba.

A bolti kínálatban főleg spanyol citromokkal találkozhatsz
A bolti kínálatban főleg spanyol citromokkal találkozhatszShutterstock

Milyen szerekkel kezelhetik őket?

A Nébih közlése szerint a citromok jelölésén kötelező feltüntetni a felületkezelő szereket. Ezeket a szüretelés után alkalmazzák, hogy a gyümölcs megfelelő állapotban érkezzen a célországba. Fontos azonban, hogy a szereket megfelelő módon használják fel. A jó mezőgazdasági gyakorlatok betartása mellett ugyanis elkerülhető a növényvédőszer-maradékok jelenléte a termések felületén.

A növényvédőszereket használata ugyan engedélyezett, de csak a helyes mezőgazdasági gyakorlatok alapkövetelményeinek betartásával. A termelés és tárolás során csak minimálisan szükséges szermennyiséget használhatnak fel az engedélyező hatóságok által meghatározott maximális dózis, várakozási idő és szermaradék koncentráció betartásával.

A nem engedélyezett növényvédőszer-használat, illetve a jogszabályi határértékeket meghaladó szermaradékok minden esetben hatósági eljárás indul. Ilyenkor a gyorsriasztási rendszeren keresztül az összes EU tagállamot értesítik az esetleges kockázatról.

A legfontosabb élelmezés-egészségügyi követelmény, hogy a szervezetbe jutó szermaradékok tartós bevitel esetén se legyenek egészségkárosító hatásúak.

Milyen eredményre jutottak a mérések?

A Nébih több mint 300 mérést végzett el, hogy ellenőrizze a növényvédőszer-maradékok jelenlétét. A vizsgálat egészen kedvező képet mutatott. Az egyetlen bioként jelölt termékben semmilyen szermaradék nem volt kimutatható, a 2 kezeletlennek jelölt citromnál állományjavítás céljából használt anyagokat (amelyek használata megengedett a termékkörben) mutatott ki a műszer, a 6 felületkezelt gyümölcs mindegyikénél pedig a megengedett határérték alatti eredmények születtek.

Ezek alapján kijelenthető, hogy a termékek e tekintetben megfeleltek az előírásoknak.

Hozzá kell azonban tenni, hogy a laboratóriumi vizsgálatok egy kezeletlennek jelölt citromnál imazalil növényvédőszert mutattak ki. Bár a növényvédőszer-tartalom, jóval a határérték alatti volt a jelölésen a „kezeletlen” szó szerepelt, így az imazalil jelenléte nem volt szabályos. A megtévesztő jelölés miatt a Nébih szakemberei eljárást indítottak a felelős vállalkozóval szemben és a terméket a kedveltségi tesztből is kizárták.

A kezelt héjúnak jelölt citromokat a legtöbb esetben imazalillel kezelték, de előfordult metalaxil és klórpirifosz-metil, fludioxonil, pirimetanil, prokloráz hatóanyagok jelenléte is. Voltak állományjavítás céljából használatos szermaradványok is, mint például 2,4,6-triklórfenol, pirimetanil és o-fenil-fenol. Ezeket még a termések szüretelése előtt használják, és használatuk megengedett. A legmagasabb növényvédőszer-maradék egy spanyol citrom esetében volt, amelyet imazalil hatóanyaggal kezeltek. A szermaradék mennyisége 4,0 mg/kg volt, de imazalil esetében a maximális növényvédőszer-maradék koncentráció mennyisége 5 mg/kg, tehát így is a jogszabályi határérték alatt volt.”

Mennyi C-vitamint tartalmaznak?

A vizsgálaton a legkisebb érték 38,1 mg/100g, míg a legmagasabb 52,0 mg/100g volt. Viszonyításként, a napi beviteli érték 80 mg/nap.

A jelöléseik rendben vannak?

Nagyjából igen. Egy terméken nem jelölték a termék fajtáját, ami viszont kötelező. A hiányosságért a felelős vállalkozást figyelmeztetik és kötelezik a hiba javítására.

Melyik a legfinomabb?

A Szupermenta kedveltségi vizsgálatán szakértők és laikusok kóstolták végig a termékeket. A vakteszten a következő termékek lettek a legjobbak:

  1. Horeca Select spanyol citrom
  2. Menas török citrom
  3. Carrisol spanyol citrom

A részletes eredményekért kattints ide, de előtte még olvasd el alábbi cikkünket, melyből kiderül, hogy mennyi előnnyel jár a citromos víz fogyasztása

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek