7 dolog, amit soha ne csinálj az ablaktisztítóval

Az ablaktisztító elég sokoldalú tisztítószernek számít, de minden felületre azért nem lehet büntetlenül ráspriccelni.

Attól, hogy valami átlátszó vagy üveg borítja, még nem biztos, hogy az ablaktisztító a legjobb megoldás a megtisztítására. Más tárgyaknál meg aztán főleg! Az Apartment Therapy összeszedte, hogy mik azok a jellemző hibák, amikbe óvatlanul belefuthatsz a termék használata során.

1. A laptopodra fújod

Az olyan durva vegyszereken túl, mint az ammónia, a legtöbb ablaktisztító különféle kémiai vegyületekkel van tele, melyek visszafordíthatatlan károkat okozhatnak az elektromos eszközök kijelzőiben. Ha portalanítani szeretnéd a laptopod képernyőjét, használj hozzá mikroszálas törlőkendőt és desztillált vizet, így biztosan nem lesz baja.

2. Hagyod a bőröddel érintkezni

Az ok itt is ugyanaz, mint az előző pontnál: a vegyszerek. Ezek irritáló vagy akár égető hatásúak lehetnek, így az ablaktisztítónak semmi keresnivalója nincs a bőrödön. Szerencsére a fizikai kontaktus kiküszöbölése viszonylag egyszerű, például úgy, hogy gumikesztyűt húzol a takarításhoz.

3. Fehérítővel kevered

Egyes vegyszerek önmagukban semmiféle veszélyt nem hordoznak, más anyagokkal keveredve viszont veszélyesek lehetnek. Na, pontosan ez jellemzi az ammónia tartalmú ablaktisztítók és a fehérítő viszonyát is. Elegyükből ugyanis egy klóramin nevű gáz jön létre, ami mérgező.

Nem lesz jó vége, ha univerzális tisztítószerként használod
Nem lesz jó vége, ha univerzális tisztítószerként használodFotó: Shutterstock

4. A gránit pultra használod

Az ablaktisztító kiválóan alkalmas a laminált konyhapult tisztán tartására, a kőfelületekre – különösen, ami a márványt és a gránitot illeti – nézve azonban kifejezetten ártalmas. Nemcsak csúnya foltokat hagyhat maga után, hanem a tömítőanyagokat is megsemmisítheti. Ha tehát kőből készült a pultod, érdemes beszerezned hozzá egy speciális tisztítószert, amit kifejezetten erre a célra ajánlanak.

5. A tévére spricceled

A laptop kijelzőjéhez hasonlatosan az ablaktisztító a tévéképernyővel sem kompatibilis. Komponensei bejuthatnak a készülék paneljébe, ami akár szeretett televíziód vesztét is okozhatja. Itt szintén a mikroszálas törlőkendő és desztillált víz kombó jelenti a legjobb megoldást.

6. Bútortisztítónak képzeled

Kis adagokban az ablaktisztító megbirkózik a keményfa tisztításával is, de a bevonat nélküli fafelületekhez – mint amilyen egy furnérozott dohányzóasztal vagy egy polírozatlan könyvespolc – már kevésbé felel meg. Legalábbis, ha azt szeretnéd, hogy ne legyenek foltosak.

7. Elhomályosítod vele a szélvédőt

Ha azt hiszed, hogy az ablaktisztítót biztonságos az autód szélvédőjére fújni, akkor nagyot tévedsz. Az hagyján, hogy csíkokat és ködös foltokat eredményezhet, melyek korlátozhatják a látási viszonyokat vezetés közben, de az ammónia tartalmú termékek lebonthatják a színezett üvegben lévő festéket, végérvényesen elhomályosítva a szélvédő felületét.

Mustra