Diákcsemegék tesztje: a termékek felénél indított eljárást a Nébih

A Nébih összesen 14 diákcsemegét vizsgált meg a Szupermenta program legújabb terméktesztjében.

A hivatal szakemberei nemcsak a termékek mikotoxin, penész és növényvédőszer-maradék vizsgálatát végezték el, hanem laboratóriumban ellenőrizték az alkotórészek tömegarányát, az idegen szerves és szervetlen anyagok jelenlétét, a kén-dioxid adalékanyag tartalmat, valamint megmérték egyes vitamin- és ásványi anyagok mennyiségét is. Mutatjuk az eredményeket.

Mennyire biztonságosak?

Élelmiszer-biztonsági szempontból minden termék megfelelt a teszten. A laboratóriumi vizsgálat sem a Salmonella, sem az Escherichia coli baktérium jelenlétét nem mutatta ki, a penészgombák, mikotoxinok és növényvédőszer-maradékok szintje pedig szintén a kimutatási határértékek alatt maradt.

A termékek jelölésével viszont ezúttal is adódtak problémák. Például az, hogy több diákcsemegébe – a csomagolás alapján – „változó arányban” kerültek az összetevők.

Az előírások szerint ez a kifejezés csak akkor használható, ha az összetevők tömegarányai nem térnek el jelentősen egymástól.

A fenti kitételnek öt termék nem felelt meg, de végül összesen 7 diákcsemege kapcsán kellett hatósági eljárást indítani jelölési hiányosságok miatt. A Nébih minden esetben figyelmeztette a felelős vállalkozókat, és kötelezte őket a hibák javítására.

A termékek felének nem stimmelt a jelölése
A termékek felének nem stimmelt a jelöléseShutterstock

És melyik a legfinomabb?

A kedveltségi vizsgálat keretében laikusok és szakértő kóstolók végig a termékeket, melyeket külső megjelenésük, állaguk, illatuk, ízük és összetételük alapján értékeltek. Ennek alapján a vakteszten a következő rangsor alakult ki.

Hagyományos diákcsemegék:

  1. Seeberger Studentenfutter
  2. Mogyi Csemege-mix
  3. Alesto Nuts&Raisin

„Speciális” diákcsemegék:

  1. Nobilis E-vita mix
  2. Natur Food Prémium Diákcsemege
  3. Alesto Nut&Fruit Mix

A további részletekért kattints ide, saját vizsgálódásaink eredményéért pedig ide

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek