Teszt: Melyik a legfinomabb fehérjepor? Oké, a legkevésbé rossz...

Szakértői segédlettel kóstoltunk csokis ízesítésű, tejsavóból készült fehérjeporokat. Tudtuk, hogy nem lesz egyszerű, de erre mi sem voltunk felkészülve!

Fehérjeport elsősorban nem a gasztronómiai élvezetek miatt vesz az ember, de azért mi csak kíváncsiak voltunk, vajon mit élhetnek át azok a mindenre elszánt testépítők, akik napi szinten döntik magukba a turmixokat. Tesztünkön részt vett állandó vendégszakértőnk is, aki nemcsak értékelt, hanem számos érdekességet árult el a termékekkel kapcsolatban. Az például megvolt, hogy a fehérjeport túl lehet adagolni?

Milyen fajtái vannak?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a Diatra Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, ebben a termékcsoportban három kategória fordul elő. A legelterjedtebb talán a koncentrátum, ami arra utal, hogy a gyártás során a készítmény alapjául szolgáló fehérjét – ami tejsavó szokott lenni – „besűrítik”. Ez a legolcsóbb és leggazdaságosabb technológia, hátránya azonban, hogy az így előállított termékek a fehérje mellett más anyagokat (szénhidrátokat, cukrot) is tartalmaznak.

Az izolátum elnevezésű kategória már magasabb árfekvést képvisel. Elsősorban azért, mert a gyártók csökkentik a nem kívánatos anyagok mennyiségét, ezért a fehérje „tisztább”, koncentráltabb formában van jelen a termékben.

A harmadik csoport pedig nem más, mint a hidrolizátum, melyben részben lebontják a fehérjéket, így a szervezet gyorsabban tudja feldolgozni azokat.

Don't try this at home
Don't try this at homeRuzsovics Dorina

Kinek ajánlott?

A szakértő szerint fehérjére mindenképpen szükségünk van. Csak épp nem mindegy, hogy mennyire! Aki kiegyensúlyozott étrendet folytat és a sportokat csupán a tévéből ismeri, alapból is hozzájuthat a szükséges mennyiséghez, ezért külön táplálékkiegészítőre nincs szüksége.

Abban az esetben viszont, ha valaki extrém fizikai megterhelésnek van kitéve, az étkezésekkel nem feltétlenül tud elegendő fehérjét bevinni az izomépítéshez, ezért tényleg hasznos lehet a számára.

Van valamilyen veszélye?

Traszkovics Zsolt elmondta, a sportolóknak nagyjából 2 gramm/testtömeg kilogramm a fehérjeigénye. Mivel a szervezet bizonyos mennyiséget, csak bizonyos idő alatt tud hasznosítani, itt meg kell húzni a határt és nem szabad többet fogyasztani belőle. Már csak azért sem, mert 3 gramm/testtömeg kilogrammos mennyiségnél már túladagolás léphet fel.

Ha valaki nem mozog, nem lesz tőle erős és izmos, csak kárt fog okozni vele. Megterheli a szervezetet és hosszú távon akár ödéma, vese- és májkárosodás kialakulásához vezethet.

Mi alapján döntsünk?

A szakértő hozzátette, a fehérjetartalom tekintetében nincsenek őrületes különbségek, ezért – az ár mellett – érdemes azt is megnézni, hogy a kiszemelt termék még milyen anyagokat tartalmaz. Az ízesítésre például azért van szükség, mert a fehérjeporoknak önmagában borzasztó lenne az ízük.

A következő, amit célszerű ellenőrizni az az, hogy a termék állati vagy növényi fehérjéből készült-e. A kettő közül inkább az előbbit válaszd, mivel esszenciális zsírsavakat tartalmaz. Természetesen, ha érzékeny vagy rá, akkor meg pont, hogy a növényi fehérje ajánlott.

Van olyan készítmény is, amibe taurin kerül, de Traszkovics Zsolt szerint ettől nem kell különösebben tartani. Bár az energiaitalok kapcsán eléggé meghurcolták, az anyag az anyatejben is jelen van, sőt a szervezetünk is előállítja.

Gyakorlatilag energiafelszabadító szerepe van, ami szintén plusz pont lehet a testépítőknél. Legalábbis bizonyos fokig, mert nagy mennyiségben káros lehet hosszú távon.

Hogy zajlott a teszt?

Merítésünkben ezúttal hatféle termék szerepelt – azért ennyi, mert a tejsavófehérjék legkisebb, egyadagos kiszerelését céloztuk meg, amiből vásárlásunk pillanatában nem találtunk többet. A fehérjeporok kapcsán gyakran elhangzik a kérdés, hogy tejjel vagy vízzel érdemes-e fogyasztani. Mi végül az utóbbi mellett döntöttünk, mert bár a tejjel keverve több tápanyagot tartalmaz, a fehérje beépülését lassítja, arról nem is beszélve, hogy a tejcukor (laktóz) megemésztése egyesek számára problémát okozhat.

Amikor egy kép többet mond ezer szónál
Amikor egy kép többet mond ezer szónálRuzsovics Dorina

Ahogy bevezetőnkben is említettünk, fehérjeport nem az élvezeti értéke miatt szokás fogyasztani, ezért a pontozás alapján meghatározott rangsortól most eltekintettünk. Az egyes termékek alatt így csak szakértőnk pontszámait láthatod a vakteszt résztvevőinek szöveges értékeléseivel egyetemben.

Az alábbi sorrend tehát nem a helyezéseket tükrözi, hanem teljesen véletlenszerű:

Protein Buzz 100% Whey csokis (235 forint/28 g)

Összetevők: tejsavófehérje koncentrátum (85%), zsírszegény kakaópor, l-glutamin, krémesítő keverék [részben hidrogénezett kókuszzsír, sovány tejpor, emulgeálószerek (E471, E472a), glükózszirup, szacharóz, tejfehérje, stabilizátor (kálium foszfátok), csomósodást gátló anyag (kalcium foszfátok)], aromák, sűrítőanyag (celluózgumi), l-arginin, étkezési só, l-leucin, emulgeálószerek: lecitinek (szója), édesítőszer (szukralóz), l-izoleucin, l-vallin.  Fehérjetartalom: 21 g/adag (28 g).

IMG 2375
Ruzsovics Dorina

A Protein Buzz ízre teljesen vállalhatónak bizonyult versenytársaihoz képest. Volt, aki a reggeli kakaóhoz hasonlította, ami szinte már bóknak tekinthető egy fehérjepor esetében. És még az ára is baráti!

  • Traszkovics Zsolt: Kellemes, csokis illat. Ízében erősen érződik a fehérje. 4 pont

  • Reggeli kakaó ízű.
  • Inkább cukros/vaníliás, mint csokis. Amúgy nem rossz.
  • Miért ilyen rosszak ezek?? És ez még nem is katasztrofális!

Scitec Nutrition 100% Whey Protein (270 forint/30 g)

Összetevők: tejsavófehérje-koncentrátum (emulgeálószer: szójalecitin), zsírszegény kakaópor (10-12%), taurin, dextróz, l-glutamin, nátrium-klorid, csokoládé aroma, sűrítőanyag: xantán gumi, édesítőszerek: eceszulfám-k, szukralóz. Fehérjetartalom: 22 g/adag (30 g).

IMG 2404
Ruzsovics Dorina

Ha szigorúan csak az ízét nézzük, a műfaj egyik nagyágyújaként tartott Scitec Nutrition koncentrátuma – ami taurint is tartalmaz – nem aratott osztatlan sikert. Szakértőnk jellegtelennek titulálta és kóstolóink is épphogy csak ihatónak nevezték.

  • Traszkovics Zsolt: Kevésbé érződik a fehérje, de az ízesítése jellegtelen. 4 pont

  • Iható, de nem az igazi.
  • Az íze furcsán zöldséges.
  • Miért teszitek ezt velem?

Nutrend 100% Whey Protein (300 forint/30 g)

Összetevők: tejsavófehérje-koncentrátum (62%) (tartalmaz napraforgó lecitint és kalcium-foszfát csomósodásgátlót), tejsavófehérje-izolátum (29%) (tartalmaz szója lecitint), kakaó, búzarost (gluténmentes), akác és xantángumi stabilizátorok, szilícium-doixid csomósodásgátló, nátrium-klorid, szukralóz és szteviol glikozidok, édesítőszerek, aroma. Fehérjetartalom: 22,2 g/adag (30 g).

IMG 2408
Ruzsovics Dorina

A csokoládés és kakaós ízű Nutrend termék sűrű állagával és pudingszerű ízével nyerte meg magának egyik tesztelőnket, de nézeteivel sajnos egyedül maradt, a többiek ugyanis nagyon nem szerették. Beszédes, hogy volt, aki a legrosszabb dolognak nevezte, amit valaha is ivott.

  • Traszkovics Zsolt: Szép szín, de az íze beazonosíthatatlan, nekem kellemetlen. 2 pont

  • Ez inkább iskolatejes kakaó.
  • Kellemesen sűrű állagú, az íze pudingra emlékeztet.
  • Látszatra olyan, mint a forrócsoki. Messze a legrosszabb dolog, ami valaha ittam.

Trec Nutrition Whey 100 (529 forint/30 g)

Összetevők: tejsavófehérje koncentrátum (tejből, 94,7%), kakaópor, ?) Fehérjetartalom: 24,36 gramm/adag (30 g).

IMG 2390
Ruzsovics Dorina

A Trec Nutrition magyar nyelvű termékleírásában elég nehezen lehetett értelmezni az összetevők listáját, majd kiderült, hogy ugyanez mondható el az ízéről is. Pozitívumként felmerült, hogy nem túl tolakodó, de egyébként szinte mindenki jellegtelennek és vízízűnek találta. Oké, magas a fehérjetartalma, ha viszont már ilyen drága, lehetne kicsit kielégítőbb az íze.

  • Traszkovics Zsolt: Illatában a fehérje nagyon jellemző, az íze teljesen jellegtelen. Híg állomány. 3 pont

  • Vízízű.
  • Lisztes érzetet kelt, ami megmarad a torokban. Az íze nem „tolakodó”.
  • Vízízű. Ebben a kategóriában ez pozitívum.

BioTech USA Iso Whey Zero (300 forint/25 g)

Összetevők: tejfehérje izolátum (86%), zsírszegény kakaópor, l-glutamin, aromák, sűrítőanyag (celluózgumi), krémesítő keverék [kókuszzsír, maltodextrin, növényi fehérje, csomósodást gátló anyag (szilícium-dioxid)], emulgeálószer, lecitinek (szója), étkezési só, l-leucin, édesítőszer (szukralóz), l-izoleucin, l-vallin. Fehérjetartalom: 21 gramm/adag (25 g).

IMG 2380
Ruzsovics Dorina

A gyúrós berkekben közismert BioTech laktóz- és gluténmentes terméke szintén keményen büntette ízlelőbimbóinkat. Szakértőnk visszafogottan úgy fogalmazott, hogy kevésbé harmonikus az íze, mások azonban már nem voltak ennyire kíméletesek.

  • Az illata nem túl jellegzetes, az íze kevésbé harmonikus. 4 pont

  • Ennek nagyon büntet az utóíze.
  • Vízzel elkészített kakaóra emlékeztet az íze. Rossz.
  • Mint a tömény karamell. Miért isznak ilyet az emberek? Miért?

QNT Sport Light Digest Whey (359 forint/40 g)

Összetevők: tejfehérjék [tejsavófehérje koncentrátum (tejet tartalmaz), savófehérje izolátum (tejet tartalmaz), ?. Fehérjetartalom: 15,1 g/adag (20 g). 

IMG 2371
Ruzsovics Dorina

Belga csokis ízesítésű, hozzáadatott cukrot nem tartalmaz (az összetétel mondjuk itt is nehezen értelmezhető), egy adagra levetítve kevesebb benne a fehérje, de legalább két turmixot lehet kutyulni belőle. Ennyit a száraz tényekről! Ami az ízét illeti, a termék eléggé középszerűének bizonyult, némi műanyagos hatással terhelve.

  • Traszkovics Zsolt: Kissé híg, nem túl jellegzetes, de a fehérje íz kevésbé érződik. 4 pont

  • Az utólagos műíz lehúzza a kezdeti vízízt.
  • Gépi kakaóra emlékeztet a külleme. Banánízű.
  • Vakok között a félszemű.

További hasznos tudnivalók a fehérjeporokról itt.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek