Megőrjít a bőrirritáció? Borotválkozz pucéran!

Vérfürdőt rendezel a borotválkozásnál? Eleged van belőle, hogy vállalatlanul kipirosodik az arcod? Ha betartsz néhány egyszerű szabályt, soha többé nem kell megszenvedned a sima arcbőrért.

A borotválkozás nem tűnik nagy kunsztnak, de hidd el, ezt is lehet jobban csinálni. Különösen akkor, ha érzékeny az arcbőröd, és kínként éled meg a találkozást a borotvával. A jó hír, hogy a bőrgyógyászoknak számodra is van néhány hasznos tippjük, és a Popular Science-nek köszönhetően most meg is ismerheted ezeket.

Készítsd fel a bőröd

Víz nélkül bele se vágj. Jeremy Fenton bőrgyógyász azt mondja, a hidratálás azért elengedhetetlen, mert az emberi testszőrzet (és a bőr külső rétegének) egyik alapvető építőanyaga a keratin nevű fehérje, ami magába szívja a vizet, és a nedvesség, a hő, illetve a párás levegő hatására megpuhul.

Kollégájával, Samer Jaberrel éppen ezért egyetértenek abban, hogy a "száraz borotválkozás" mindenképpen kerülendő. A műveletet szerintük a zuhanyozás végére érdemes időzíteni, hiszen ilyenkor az összes fenti kritérium teljesül.

A meleg víz a sikeres borotválkozás záloga
A meleg víz a sikeres borotválkozás zálogaFotó: Shutterstock

A szakemberek hozzátették, a gördülékeny zuhanyzós borotválkozáshoz szükséged lehet egy páramentes tükörre és egy borotvatartóra is. Az utóbbi leginkább a higiénia szempontjából fontos, a kád szélén hagyott borotva körüli víztócsa ugyanis a baktériumok elszaporodásának kedvez.

Ha ragaszkodsz a fürdőszobai tükör szélesebb látóköréhez, borotválkozhatsz a zuhanyt követően is. Csak ne feledkezz meg róla, hogy előtte újra be kell vizezni az arcod. Ehhez akár egy meleg vízzel átnedvesített mosdókendőt is használhatsz.

Fenton azt javasolja, hogy ezután alaposan dörzsöld be a célterületet borotválkozó géllel (vagy esetleg krémmel), ami segít a megfelelő pozícióba állítani a szőrszálakat, így könnyebben elnyiszálja őket a penge. Ha viszont már kiszálltál a zuhany alól, hagyd érvényesülni a gélt néhány percig, mielőtt továbblépnél.

Lődd be a helyes irányt!

Mielőtt részletesebben is taglaljuk a követendő csapásirányt, ejtsünk néhány szót a borotva helyes megválasztásáról. Fenton szerint véletlenül se ülj fel a marketingdumáknak. Ha érzékeny a bőröd, elég lesz egy hárompengés termék is, mert ennél több igazából csak ártana.

A borotválkozás sikere innentől kezdve azon múlik, hogyan forgatod a borotvát. A legfontosabb, hogy mindig a szőrszálak növekedésével megegyező irányban húzd le a bőrödön, és ne azzal ellentétesen.

Itt mondjuk közbeszólhatnak a személyes preferenciák is. Ha ellentétesen haladsz, az irritációt és szőrbenövést okozhat, de ha elbír vele a bőröd, cserében simább lehet az arcod. A végén ne felejtsd el átöblíteni a pengét, mert ha tele van a borostáddal, legközelebb meggyűlhet vele a bajod.

Nem mindegy, hogy milyen irányból csinálod
Nem mindegy, hogy milyen irányból csinálodFotó: Shutterstock

Ellenőrizd az eredményt

Amennyiben mégis párás volt a tükör, elképzelhető, hogy szőrfoltok maradnak az arcodon. Ezekkel a száraz arcbőrön egy villanyborotvával lehet a legkönnyebben elbánni. Ha meggyőződtél róla, hogy makulátlan az arcod, jöhet a hidratálás. Az érzékeny bőrre a szakértők az illatmentes termékeket javasolják.

Szükségét érzed a kárelhárításnak is? A gyulladt szőrtüszőkkel hidrokortizon tartalmú krémekkel veheted fel a harcot, a vérzéscsillapításhoz pedig gyakorolj egy kis nyomást a sebre, majd kend le valamilyen erre alkalmas készítménnyel (a cikk a Vaseline és az Aquaphor krémeit említi).

Gratulálunk, túl is vagy a nehezén. Végezetül már csak annyit tehetsz, hogy megbizonyosodsz a borotvád állapotáról. Van az a pont, amikor az szorgos öblögetés már nem segít, mert a szőr- és krémmaradványok beépülnek a résekbe, vagy a pengék menthetetlenül elkopnak, ezért aktuálissá válhat a borotva nyugdíjazása.

A végén ellenőrizd a borotva állapotát
A végén ellenőrizd a borotva állapotátFotó: dívány.hu / Dívány

Amikor semmi sem segít

Bár ez most nem aktuális, de nem árt tudnod róla, hogy a bőrirritáció hátterében a száraz téli levegő is állhat. Sőt, kálváriádhoz a túl gyakori borotválkozás is hozzájárulhat. Mivel nincs két egyforma bőr és testszőrzet, az irritáció és szőrbenövések mértéke emberenként változik. Van, akiket egyáltalán nem érint, mások meg egész életükben küzdenek vele. A szakemberek szerint súlyosabb esetben akár a lézeres szőrtelenítésen is el lehet gondolkozni, mert ez sorsfordító lehet az érintettek számára.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.