4 tipp, hogy ne csak tisztaság, de friss illat is legyen az otthonodban!

Van az a pont, amikor a rutinszerű takarítás és rendszeres szellőztetés már nem segít. Mutatjuk, hol lehetnek bűzforrások a lakásban, és felszámolásukhoz is adunk néhány tippet.

A kellemetlen háztartási szagok elleni harc jegyében sokan légfrissítővel fújják tele a levegőt, ami – a letüdőzött vegyszereken túl – azért is rossz ötlet, mert ezzel nem tesznek mást, mint elfedik a büdöset. Ha hosszú távú eredményre vágysz, te inkább a probléma gyökerét kezeld, méghozzá lehetőleg természetes anyagokkal. Ehhez a Washington Post szedett össze egy csokornyi házi praktikát.

Bűzölgő konyhai szemetes

A konyhai kukád idővel átveheti a szemét és az ételmaradékok nehezen tolerálható bukéját, így ha már az idejét sem tudod, mikor pucoltad ki utoljára, mostanra odáig eszkalálódhatott a helyzet, hogy sürgős beavatkozásra lehet szükség. Ha azt szeretnéd, hogy ismét régi fényében (és persze illatában!) pompázzon, mosd át kívül-belül meleg, szappanos vízzel, töröld tisztára, majd hagyd megszáradni.

Nem akarod, hogy a szag visszatérjen? Akkor megelőzés gyanánt rakj pár citrom- vagy narancshéját az aljába, esetleg egy kis illatosított macskaalmot. Hasonló eredményt érhetsz el némi kávézaccal vagy szódabikarbónával is, de ha fémből készült kukát használsz, az utóbbival bánj óvatosan, mert kárt tehet a felületében. Ebben az esetben a szódabikarbónát töltsd kávéfilterbe, azt zárd le befőttes gumival, és úgy tedd bele, majd havonta cserélgesd.

shutterstock 556982389
Fotó: Shutterstock

Dohos szekrények

A régi, dohos szekrényeket azért fontos mielőbb rendbe tenned, mert a jellegzetes szag beleivódhat a holmijaidba. Szerencsére ehhez nem kell órákig tartó suvickolásba kezdened. A teendőd csupán annyi, hogy ecettel átitatott újságpapírokat teszel a fiókokba, polcokra, aztán vársz néhány napot, amíg magukba szívják a bűzt (a módszer cipők felfrissítésére is jó). A friss illatot ezután illatosító kendőkkel őrizheted meg, sőt a cipők mellé csomagolt szilikagéles tasakokkal a későbbi dohosodás ellen is tehetsz.

Döglött állatok emléke

Amikor egy állat a házad falai között leli halálát, az elviselhetetlenség határát súroló dögszag maradhat utána, ami csak hosszú hónapok után illanhat el. Ha úgy érzed, hogy szaglószerveid addig már nem bírják a strapát, a következő módszert ajánljuk: önts ecetet egy műanyag edénybe, fedd le egy lyukacsos fedővel és helyezd a sarokba. Bár a szobába lépve néhány napig az lesz a benyomásod, mintha egy salátabárba tévedtél volna, ez még mindig jobb az elmúlás szagánál, melynek utána végérvényesen búcsút inthetsz.

Problémás háztartási gépek

A mosogatódba szerelt konyhamalac, vagyis konyhai hulladékdaráló ugyancsak alkalmas lehet arra, hogy bántó szagával kikergessen a világból. Megoldásként dobj bele egy felvágott citromot, néhány evőkanálnyi sót, illetve egy maroknyi jégkockát, majd kapcsold be. Ezzel két legyet üthetsz egy csapásra: a citrom elűzi a szagokat, a só és a jég pedig eltávolítja a lerakódott szennyeződéseket.

Az orrfacsaró szagokat árasztó mosogatógépet úgy varázsolhatod vállalható illatúvá, ha előbb feltörlöd az ételmaradékokat az aljáról, majd alaposan átmosod a szűrőjét. A következő lépésben önts bele két pohárnyi ecetet és indítsd el egy magas hőmérsékletű programot. Félidőben aztán állítsd le 20 percre, hogy az ecetes víz kifejthesse jótékony hatását és feloldja a szennyeződéseket, majd hagyd lefutni a programot.

shutterstock 410304979
Fotó: Shutterstock

A hűtőgép esetében különösen rosszul érinthetnek a kellemetlen szagok, hiszen az orrodat megcsapva elvehetik az étvágyadat. Likvidálásukhoz először töröld át a belsejét meleg víz és szódabikarbóna elegyével, majd menj át rajta ecetes meleg vízzel is. Egy pro tipp: ha szódabikarbónát tartasz egy nyitott dobozban a hűtőszekrény hátsó részében, azzal megakadályozhatod, hogy visszatérjenek a szagok. Ezt szintén havonta érdemes cserélni.

Mustra