Súlyos betegségeket terjeszt a túl sokszor használt törölköző?

A mikrobiológusok többsége szerint túlzás a vécécsészében való tisztálkodáshoz hasonlítani a kétnapos törölközők használatát.

„Amennyiben egy két napja használt törölközőbe törlöd az arcodat, valószínűleg több kólibaktérium kerül rád, mintha a vécécsészébe mártanád a fejed és lehúznád a vécét” - nyilatkozta az Arizoniai Egyetem mikrobiológusa, Charles Gerba. Érthető módon elég sokan megijedtek a kissé szélsőségesen fogalmazó kutató mondatától, a Lifehacker szerint azonban nincs mitől félni, és fölösleges minden egyes használat után kihajítani a törölközőket.

shutterstock 306280340

Rettenetes törölközők

A vécélével riogató tudóst felvonultató cikk ennél sokkal megnyugtatóbb szakértői véleményeket is felvonultatott egyébként:

A szervezetünk alkalmazkodik az ilyen kihívásokhoz, ha tehát valóban megszáradnak két használat között törölközőink, nincs sok esély a baktériumok átadására 

– nyilatkozta egy másik kutató.

Hetente azért nem árt kimosni őket

A szottyadt, nedves törölközőkön E. colit fellelő kutatások általában csak Gram-negatív és a laktóz lebontására képes baktériumokat keresnek. Ezektől a baktériumoktól tulajdonképpen fölösleges megijedni, egyáltalán nem biztos ugyanis, hogy rossz hatással vannak ránk, ahogy az sem, hogy a székletünkből (Vagy más székletéből!) származnak. Ahhoz, hogy eldöntsük, valóban veszélyes kórokozókról van-e szó, további tesztek szükségesek, ahogy ahhoz is, hogy meghatározhassuk, elég ilyen baktérium található-e a törölközőkön, ahhoz, hogy lebetegedjünk tőlük.

A Chicagói Egyetem mikrobiológusa, Jack Gilbert szerint elég hetente egyszer kimosni a törölközőket, az ennél gyakoribb mosásokkal ugyanis tulajdonképpen nem sokat segítünk a helyzeten, persze más a helyzet, ha valaki beteg és valami oknál fogva közös törölközőt használtok.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek