A magyar útlevél az egyik legmenőbb a világon

A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség adatai alapján bőven a világ top 10 országába tartozik Magyarország.

A magyar útlevél elég menő világviszonylatban is. Olyannyira, hogy a vizsgált 199 különböző ország útlevele közül a miénk a kilencedik helyet kapta meg más országokkal együtt, és egyébként holtverseny alakult ki előtte is, de tény, hogy annyi országba tudunk vízum nélkül utazni, hogy azzal bőven a világ élmezőnyében vagyunk. 

A Henley & Partners  a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) adatai alapján vizsgálja 199 ország útlevelének az értékét 227 utazási desztinációra vetítve. Vagyis azt nézik, hogy adott ország irataival mennyire egyszerű beutazni ezekre a helyekre, hova kell vízum, és azokat elég-e beutazáskor megkérni és megvásárolni, vagy előtte komolyabb procedúrán kell átesni. Tulajdonképpen az derül ki belőle, hogy mennyire szabadon utazhatsz a világban, mennyire vagy globálisan is mobil. 

shutterstock 397569799
Shutterstock

Magyarország 2007-ben csatlakozott a schengeni egyezményhez, és ez azért nagy előnyt jelentett a végső sorrend kialakulásában. A kilencedik hely azt jelenti, hogy a vizsgált 227 utazási desztináció közül 180 helyre tudunk vízummentesen utazni. Az első helyezett a listán egyébként Japán, akik 189 helyre tudnak menni mindenféle vízum nélkül, de egy német, finn, francia vagy olasz útlevéllel is kissé előrébb vagyunk. A németek egyébként a második helyen végeztek, ők például Vietnamba, Ausztráliába, Mongóliába, Etiópiába vagy Namíbiába is vízum nélkül utazhatnak. De legalább leelőztük például Szlovákiát, Észtországot, Lichtensteint, Monacót, de Hongkong, Izrael vagy Tajvan is mögöttünk végzett, Oroszország pedig 47. ugyanezen a listán. 

Egyébként az oldal azt is megmondja, hogy amennyiben a világ legmenőbb gyűjteményével szeretnél rendelkezni, akkor 14 különböző ország útleveleit kellene valamilyen módon megigényelned. Igaz, nem sok az esély arra, hogy ezeket egyszerre birtokold. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek