Így tarthatod életben a vágott virágot

Ballagási csokrok, anyák napja, nőnap, házassági évforduló: a vágott virág napjai meg vannak számlálva. Ha szeretnél megőrizni egy szép csokrot, amit ajándékba kaptál, már néhány egyszerű házi praktika bevetésével is tehetsz azért, hogy tovább gyönyörködhess benne.

Attól, hogy vázádba rakod a virágot és kiteszed az asztalra, még nem lesznek sokkal rózsásabbak a kilátásai. Az Apartment Therapy három tippet sorakoztatott fel, ami a segítségedre lehet törekvéseidben.

1. Tegyél egy rézpénzt a virág vizébe!

A virágnak csak néhány dologra van szüksége a „boldogsághoz”, és ezek közül az egyik legfontosabb a tiszta víz. A réz természetes antimikrobiális tulajdonságokkal bír, ezért az elmélet az, hogy egy réztartalmú aprópénzt a vázába dobva megszabadulhatsz a nem kívánatos baktériumok fenyegetésétől. Ha a csokorhoz kaptál egy kis tápanyagcsomagot, azt is bátran használhatod, mert tartalmaz egy fehérítő anyagot, ami csökkenti a bakteriális növekedést.

2. Cseréld a vizet

Méghozzá szorgosan (egy- vagy kétnaponta), mielőtt még elszíneződik és zavarossá válik. Ha szükséges, nagytakarítást is végezhetsz. Ürítsd ki a vázát, töröld ki a belsejét, vágd le a virágról az elhalt részeket, és az esetleges tápanyagok kíséretében tedd tiszta vízbe. A vízcserét egyébként elvégezheted egy nagy pipettával is, ami viszonylag fájdalommentessé teszi a folyamatot.

shutterstock 553604554
Fotó: Shutterstock

3. Éjszakára hűtsd le

Oké, tudjuk, hogy ez mekkora badarságnak hangzik, de nem véletlen, hogy a virágkereskedők is hűtőkamrákban tárolják értékes portékáikat. Ha túl meleg van a szobában, vagy tűző napsütés éri a virágot, hamarabb el fog hervadni. Napközben tartsd egy hűvös és árnyékos helyen, éjszakára pedig tedd be a hűtőbe. Amikor reggel felkelsz, és visszaviszed méltó helyére, ugyanolyan szép lesz, mint előtte, vagyis tovább maradhat otthonod dísze. 

Érdekel a szárítás, és a többi tartósítási eljárás is? Ezekől itt írtunk.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.