Hogy élj túl egy gázolást?

Lelépsz a járdáról, mert azt hiszed, üres az út, aztán megüti a füled egy hang. Az egy autó robog feléd csikorgó kerekkel, amint a sofőr éppen beletapos a fékbe. Kevesebb mint egy másodperced van, hogy reagálj és mentsd az irhádat. Itt van, hogy mit kell tenned.

Mielőtt elmerülünk a Lifehacker tippjeiben, fontos tisztázni, hogy a túlélésed azon is múlik, milyen sebességgel közelít feléd a jármű. Ha 70 km/órával vagy gyorsabban, szinte biztos, hogy már nem marad elegendő időd bármit is tenni, így jelentősen csökkenhetnek az esélyeid. Ettől függetlenül persze még így megpróbálhatsz lépni, de igen kevés az esélye, hogy megúszod törések és más sérülések nélkül.

Életed ugrása

Tammie Baird professzionális kaszkadőr szerint egy ilyen helyzetben a legjobb, amit tehetsz, hogy "felugrasz" a motorháztetőre. Ha ezt nem teszed meg, valószínűleg lepattansz a lökhárítóról vagy a hűtőrácsról, majd az aszfalthoz csapódsz, amivel súlyos sérüléseket kockáztatsz.

1.gif
Inside Edition

Baird azt javasolja, hogy csakúgy, mint a fenti bejátszásban, helyezkedj féloldalt, vagy háttal az autóhoz képest, és emeld fel a hozzá közelebb lévő lábad. Ez segíthet, hogy a megfelelő pozícióba kerülve elvégezhesd a következő, egy fokkal hajmeresztőbb lépést: azt, hogy felvetődj a motorháztetőre. 

Rugaszkodj el a másik lábaddal, hogy először a fenekedre vagy a csípődre érkezz, majd húzd fel a karjaid, hogy megvédd a fejed. Ha megvalósítható, "terülj ki" minél jobban, hogy csökkentsd a becsapódás erejét.

2.gif
Inside Edition

Ezután már „csak” le kell gördülnöd a motorháztetőről. Akár a szélvédő irányába, az autón keresztül teszed, akár visszafelé gurulsz, mert akkorát lefékez az autó, fontos, hogy közben ne felejtsd el védeni a fejed. Amint földet érsz, igyekezz mielőbb feltápászkodni, ha még képes vagy rá - nyilván nem akarod, hogy másodszorra is elüssenek, mert nem mentél le rögtön az útról.

3.gif
Inside Edition

Ha túlestél az első sokkon, szólj a sofőrnek, hogy maradjon, amíg szükséges (a biztonság kedvéért írd fel a rendszámát, vagy akár le is fotózhatod az autót), hívd ki a rendőröket, és fordulj orvoshoz (hívj mentőt vagy menj kórházba). Attól, hogy nem érzel komoly fájdalmat, még lehet, hogy ellátásra szorulsz, csak az adrenalin elvakít.

Szeretnél felkészülni egy esetleges légikatasztrófára is? Erről itt írtunk.

Oszd meg másokkal is!
Mustra