Milyen gyakran takarítod a háztartási gépeidet?

Tedd a szívedre a kezed, te mikor takarítottad ki utoljára a mosógéped vagy az öntisztító sütődet?

Vannak, akik szeretnek takarítani, de a többségnek ez inkább a "kötelező rossz", amin szeretnének hamar túlesni. Vannak ráadásul olyan pontok a lakásban, ahová még azok is ritkán nyúlnak, akiket egyébként ez a tevékenység kikapcsol. A Which összeszedte, melyek azok a háztartási gépek, amelyeknek a kipucolását rendszeresen kihagyjuk, és milyen egyszerű megoldást tudnak arra, hogy gyorsan túlesshess rajta. 

Az otthoni berendezések tisztítása nem csak azért fontos kérdés, mert gigantikus bacitanya lenne enélkül a mosógéped, hanem azért is, mert a kutatások szerint évente rengeteg gép meghibásodását okozza az, hogy nem, vagy nem megfelelően takarítják, ez pedig gyakran vezet oda, hogy új készüléket kell vásárolni. 

Mosógép

Amíg tisztára mos, addig fel sem tűnik, hogy valamit kellene vele kezdeni. Szépen csillog a dob, letakarítod a külsejét, ha ráöntesz valamit, és a legtöbben úgy gondolják, hogy ennyi elég is a boldogsághoz. Pedig nem.

Ha 40 fokos hőmérsékleten mosol, az jót tesz a környezetnek (meg a villanyszámládnak), viszont a baktériumok is elég jól bírják, főleg, ha folyékony mosószereket használsz. Ezért érdemes havonta egyszer a lehető legforróbb hőmérsékleten beindítanod egy üres mosást, hogy kiűzd a mikroorganizmusokat és a rossz szagokat.

A penész és a baktériumok egyébként előszeretettel telepednek meg a gumitömítésekben is, ezért érdemes azokat is rendszeresen tisztítanod. És még valami: mindig hagyd nyitva a mosógép ajtaját, ami egyszerű és hatékony módja annak, hogy kicsit átjárja a levegő, és elejét vedd annak, hogy bebüdösödjön a mosódobod. 

shutterstock 142581478
Shutterstock

Öntisztító sütő

Sokan hiszik azt, hogy amennyiben van a sütőjükben öntisztító funkció, akkor megúszták a pocskolást. A valóság ezzel szemben az, hogy bizonyos típusoknál a sütőrácsokon, illetve a sütő belső falának bizonyos részein magadnak kell elvégezni a munkát. Ebben a műfajban egyébként a pirolitikus sütő a leghatékonyabb, ez ugyanis szinte tényleg mindent hamuvá éget, amit aztán csak szimplán ki kell törölni belőle. 

Mosogatógép

Ha a mosogatógép koszos, akkor hogyan mossa tisztára a tányérokat? Úgy, hogy attól még a kajamaradék valahol kering benne, vagy éppen a permetező karok kis fúvókáiba ragad, esetleg szimplán csak valahonnan jön belőle egy kellemetlen szag. Pedig a megoldás nagyon egyszerű, ugyanis minél többször takarítod a szűrőt, annál könnyebben megoldható a probléma, és az sem árt ha félévente elindítasz rajta egy üres, forróvizes főzőprogramot. 

shutterstock 287149448
Shutterstock
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek