Így védekezhetsz a lakást ostrom alá vevő hangyák ellen

A legfontosabb a megelőzés: az elöl hagyott édességek és a csöpögő csapok is hívogató jelek az előőrsszámára.

Sokkal nehezebb az ember dolga, ha már sikerült tanyát vernie valahol a gusztustalan kis mini-konkvisztádoroknak, érdemes tehát inkább a megelőzésre fókuszálni. A Popular Science szerint e tekintetben a néhány kártevőként azonosított faj élelmezésének megnehezítése az elsődleges cél.

shutterstock 696991528

A fekete halál

A legtöbb hangyafaj jól megvan ugyan az erdőben, és kifejezetten hasznos a jelenlétük, a jól felszerelt lakásokba vágyó, civilizáltabb kisebbség ugyanakkor kitartó munkával elérte, hogy évről évre a legnagyobb problémát jelentő kártevőként kerüljön azonosításra. Van olyan faj, amely a faszerkezeteket barmolja szét, sok esetben pedig a légkondikba és egyéb elektronikus berendezésekbe költöző és rövidzárlatokat okozó társaik miatt kell kihívni a rovarirtókat.

Persze-persze, szorgosak…

Nem mindegyik hangyafaj esik tehát neki a fának, az összes idegesítő ugyanakkor, néhány darab is elég ahhoz, hogy mindenhova hangyákat kezdjünk hallucinálni. A kellemetlenül kisméretű rovarok tökéletes besurranó tolvajok persze, de azért megnehezíthetjük a dolgokat, ha eltávolítjuk a ház közvetlen közeléből a kvártélyunkkal érintkező és hídként funkcionáló ágakat, bokrokat. A szép zöld erkélyekkel kockáztató balga hobbikertészek a tűzzel játszanak tehát, főleg amennyiben egy csoki vagy süti maradványait is hátrahagyják olykor. A hangyák imádják ugyanis a cukrot, egy kis csoki vagy néhány kekszmorzsa is elég tehát ahhoz, hogy szöget üssön a fejükbe a gondolat: „Talán jobb lesz odabent!”

„Te kerestél 18 000 nemdohányzó szobatársat?”

A morzsák azonnali eltakarítása mellett a csöpögő csapok és a többi kisebb-nagyobb tócsa eltűntetése is segíthet a hangyainvázió elkerülésében, de az is fontos, hogy minél kevesebb potenciális fészekrakó hely maradjon a lakásban. A repedezett falak és a korhadt bútorok könnyen hangulatos hangyaotthonokká válhatnak egy hozzáértő kolónia számára, érdemes tehát minden ilyen potenciális hangyaingatlant eltávolítani a lakásból.

Ha mégis megjelentek, érdemes lehet egy szakértő segítségével azonosítani a lakásban tábort vert fajt, hogy a lehető leghatékonyabb technikával vehessük fel ellenük a harcot...A rovarirtó spray esetében pedig használat előtt mindenképp győződj meg róla, merre fúj az eszköz!

Oszd meg másokkal is!
Mustra