Így lesz bacileves a mosógépedben

Vajon jó ötlet együtt mosni a ruhákat és a mosogatórongyokat?

Amikor alig-alig gyűlik össze elég koszos ruha, de valamiért mégis mosni kell, nehéz legyőzni a kísértést, hogy 1-2 koszos mosogatóronggyal egészítsük ki a mosógépbe szórt néhány random ruhadarabot és a kedvenc Helmut Lang arányos árképzésű pólónkat. Az Apartment Therapy szerint ugyanakkor kockázatos lépés összekeverni a konyhában használatos rongyokat a ruháinkkal.

Hókuszpók nem fog mellé

Ebben az esetben ugyanis általában a legérzékenyebb ruhadarabok határozzák meg a hőfokot, a kímélő fokozatok viszont nem alkalmasak a rongyokon összegyűlt kisebb baktériumhadsereg kiirtására. Inkább a bacik térhódítását segíti a módszer, tulajdonképpen csak egy jól összekutyult baktériumlevest dobunk tehát ilyenkor össze a mosógépben.

shutterstock 306280307

Az Apartment Therapynek nyilatkozó higiénia szakértő, Dr. Lisa Ackerly szerint ez az alsóneművel sincs egyébként másképp. A ruhákat és a környezetet megkímélő fokozatok ugyanis a baktériumokat is kímélik, a langyos víz és a mosószer kombinációja pedig csak a baktériumok 80 százalékát képes elpusztítani. Az egyetlen alsónadrágon összegyűlő 100 millió E. coli baktériumból bőven marad még tehát a folyamat végére is.

Külön és magas hőfokon

A szakértők szerint éppen ezért ajánlott minden egyes kockázatos ruhadarabot - így a mosogatórongyokat, az alsóneműt és a törölközőket is – csak a hozzájuk hasonló ruhadarabokkal párosítani és maga hőfokon kimosni. Ellenkező esetben egy adag jószagú és látszólag tiszta, higiéniai szempontból ugyanakkor problémás ruhát fogunk kiteregetni.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek