Fogkrémek tesztje: párszáz forintért is lehet tökéletes mosolyunk

Az enyhe dörzserő nem feltétlenül hátrány, főleg, ha érzékeny a fogunk. Fogyasztóvédelmi teszt 12 indulóval!

A német Stiftung Warentest magazin 28 általános fogkrémet vizsgált meg tüzetesebben, és két részre bontva közölték az eredményeket. Most az a tucatnyi termék következik, aminek dörzsereje minimális. Természetesen nem titkoljuk el azt sem, hogy az erősebb tisztítóhatású termékeknél mi lett a sorrend, ezekről következő cikkünkben lesz szó.

Dörzsmi?

Az olyan italok mint például a kávé, tea vagy vörösbor elszínezhetik a fogakat, és azok a fogkrémek, amiknek nem elég erős a dörzsölő erejük, ezen a problémán nem igazán segítenek.

Hogy mennyire erős a dörzsereje egy terméknek, az attól függ, hogy milyen részecskék végzik a tisztítást, ezek mekkorák, milyen a formájuk és egy tubusba mennyit passzíroznak bele. Persze ezt általában nem tüntetik fel a gyártók, pedig akinek érzékeny a foga, annak fontos szempont ez is.

Persze az érzékeny fogúaknak sem kell elszíneződött fogakkal élniük, néhanapján ők is használhatnak olyat fogkrémet, ami kicsit erősebben tisztít. Meg persze évente kétszer akár egy szakembert is felkereshetnek, hogy segítsen fehérebbé varázsolni a mosolyukat, és legalább így ellenőrizni tudják, hogy nincsenek-e olyan egyéb problémák, amik kezelésre szorulnak.

Vissza a múltba

Bizony már az ősemberek is tisztogatták a fogaikat, igaz, ők füvek és ágak rágcsálásával igyekeztek célt érni, míg a rómaiak azért már szintet léptek, és mirhával kevert csontőrleménnyel probálták letakarítani a fogakra tapadt dolgokat. A fogkrém, ahogyan mi ismerjük, az 1850-es években született meg, amikor Washington Sheffielf a fogport glicerinnel vegyítette össze. A nagy felfedezést sok kísérletezés követte, 1940 körül még tóriumot is adtak hozzá, ami biztosan hatásos a baktérium ellen, csak éppen radioaktív. Szerencsére a ragyogó mosoly eléréséhez már rég nem használnak ilyen anyagokat a gyártók.

De akkor nézzük, hogy a német fogyasztóvédelmi magazin szerint a nem túl komoly dörzserővel rendelkező fogkrémek közül melyek teljesítettek a legjobban.

shutterstock 668132041
Shutterstock

Így alakult ki az összpontszám

A Test magazin munkatársai 2016 szeptemberében és októberében, illetve 2017 májusában és júniusában vásárolták meg a vizsgált termékeket, az árakat 2017 őszén kérték be a forgalmazóktól.

Fogszuvasodás megelőzés fluoriddal – 50%

Először is megállapították, hogy adott termék mennyi fluoridot tartalmaz, majd egy szakértő összehasonlította a kapott értékeket azzal a mennyiséggel, ami a tudományos vizsgálatok szerint hatásosnak bizonyult.

Elszíneződés megszüntetése – 25 %

Ehhez a vizsgálathoz marhák metszőfogát használták, mert ennek felépítése nagyon hasonlít az emberi foghoz. A felületkezelés után a mintákat befestették, majd meghatározott módszerrel megtisztították azokat.

Termékinfó és reklámigéretek - 20 %

Egy szakértő megvizsgálta, hogy a terméken szereplő leírás minden szempontból megfelel-e a törvényben leírtaknak, három másik kolléga pedig azt, hogy mennyire felhasználóbarát és hogy mik a reklámígéretek. Valamint megnézték azt is, hogy a szokásos összetevőkön kívül a különleges hatóanyagokat is feltüntették-e, figyelembe véve azt, hogy ezek olyan anyagok-e, amelyeknek hatásosságát a tudomány is igazolta.

Csomagolás – 5%

Fontos szempont volt, hogy mennyi fogkrém marad a tubusban, illetve az is, hogy eredetiség-igazolás szerepel-e a csomagoláson.

odol-med3-extreme-clean-tiefenreinigung-zahncreme--10025569 B P
Odol-med3

Végkövetkeztetés

Az első helyen az Odol-med3 Extreme Clean végzett, mert nemcsak a fogszuvasodás ellen véd nagyon hatékonyan, hanem az elszíneződések ellen is kiváló, és mivel nem olyan durva a dörzserő, érzékeny fogúak is használhatják. Ha pedig az utóbbi tényező annyira nem számít, akkor jó választás lehet a Rewe terméke is.

Az itthon biztosan kapható fogkrémek közül a Lavera Basis Sensitive Fogkrém Bio Menta és Nátrium-Fluorid szerepelt a legjobban a teszten, és az ára is viszonylag baráti, 700-800 forint körül kapható a 75 ml-es kiszerelés. 

A fogszuvodás ellen egyébként mindegyik tesztelt termék bevethető, kivéve a Weleda natúrtermékét, ami nem tartalmaz hozzáadott flouridot, de nemcsak ez volt az egyetlen szempont, aminél csúfosan elhasalt, és nem is olcsó, 1500 forint körül van az ára. 

   Összpontszám Szuvasodás elleni védelem Elszíneződések eltávolítása Csomagolás Ígéretek
Odol-med3 Extreme Clean 1,5 (nagyon jó) 1,0 (nagyon jó) 1,4 (nagyon jó) 1,7 (jó) 2,5 (jó)
Rewe Today Dent 1,6 (jó) 1,0 (nagyon jó) 2,1 (jó) 1,8 (jó) 2,4 (jó)
Kaufland K-Classic Dental Multicare 1,8 (jó) 1,0 (nagyon jó) 3,2 (kielégítő) 1,8 (jó) 2,0 (jó)
Lavera Basis Sensitive 1,8 (jó) 1,0 (nagyon jó) 2,6 (kielégítő) 1,5 (nagyon jó) 2,8 (kielégítő)
Odol-med3 1,8 (jó) 1,0 (nagyon jó) 2,4 (jó) 1,7 (jó) 2,8 (kielégítő)
Colgate MaxFresh 2,0 (jó) 1,0 (nagyon jó) 3,6 (elégséges) 1,8 (jó) 2,4 (jó)
Paradontax Fluorid 2,1 (jó) 1,0 (nagyon jó) 4,2 (elégséges) 1,6 (jó) 2,1 (jó)
Alterra (Rossmann) 2,1 (jó) 1,0 (nagyon jó) 3,9 (elégséges) 1,6 (jó) 2,8 (kielégítő)
Salviagalen F Madaus 2,1 (jó) 1,0 (nagyon jó) 3,6 (elégséges) 1,9 (jó) 2,6 (kielégítő)
Blend-a-med Complete 7 gyógynövénnyel 3,1 (kielégítő) 1,0 (nagyon jó) 2,6 (kielégítő) 1,5 (nagyon jó) 3,9 (elégséges)
Zendium Complete Protection 3,1 (kielégítő) 1,0 (nagyon jó) 2,6 (kielégítő) 1,9 (jó) 4,0 (elégséges)
Weleda növényes fogkrém 5 (elégtelen) 5,0 (elégtelen) 2,7 (kielégítő) 3,9 (kielégítő) 2,8 (kielégítő)

(A dőlt betűvel jelzett termékek itthon nem kaphatóak.)

Szilárd fogkrém? Szilárd fogkrém?

A magazin munkatársai kipróbálták a francia Lamazuna szilárd fogkrémjét is, ami a gyártó állítása szerint azért készült, hogy kevesebb szemét keletkezzen, és valóban, a papírdoboz újrahasznosítható, a fapálcika, amin a fogkrém van, pedig mehet a komposztba. Szóval a környezet mindenképpen jól jár vele, ha ilyen terméket veszünk, de fogaink nem annyira – állítják. A fő összetevője a kalcium-karbonát, fluoridot viszont nem tartalmaz, pedig a szuvasodás és az fogínygyulladás elleni küzdelemhez ez nélkülözhetetlen lenne. Ja, és, hogyan kell használni? A megnedvesített fogkefét hozzá kell dörzsölni a fogtisztítótömbhöz, amit annyira nem tart higiénikusnak a magazin, és hát igen, van benne valami.

lamazuna-dentifrice-solide-a-la-menthe-poivree-zero-dechet-vegan
Lamazuna
Oszd meg másokkal is!
Mustra