Az ihatatlan, savas bort sem kell feltétlenül kiöntened

Ha végleg a hatalmába kerített a „soha semmit nem dobunk ki!” alapelve, eljött a te időd!

A Skillet a sokak által már szemétként definiált maradékok újrahasznosítását már-már művészet szintjére emelő sorozata ezúttal az ecetszerű, pár napig a szabadban levegőző és napfürdőző poshadt boroknak talált új helyet a használatlanul kidobott dolgokat még hírből sem ismerő, szigorú nénik vezette háztartások számára. 

A cukrokat és alkoholt ecetsavvá erjesztő, az oxigén hatására aktivizálódó baktériumok által ihatatlanná tett borok ugyanis máris értékes alapanyaggá avanzsálhatnak, ha nem mint borra, hanem mint ecetre gondolunk rájuk.

shutterstock 410013538

Húspác

Az omlós, szaftos húsokat felpuhító és megízesítő, bort is tartalmazó pácokhoz továbbra is felhasználhatók a kissé már ecetszerű borok, sőt, a savasabb összetevők miatt még hatékonyabbak is lesznek. A szemét fogalmát szemmel láthatólag egyáltalán nem ismerő Claire Lower egy negyed csésze megment bor, fél csésze olívaolaj, 3 gerezd felszeletelt fokhagyma, 2 evőkanál Worcestershire szósz, 2 evőkanálnyi torma és egy evőkanál juharszirup összekeverését javasolja egy kellemes pác összedobásához.

Salátaöntet

60 százalék olajból, 30 százaléknyi savas léből (itt kerülhet felhasználásra a kissé megerjedt bor) és egy kevés szabadon választható, az öntetnek ízt adó egyéb összetevőből gyorsan és egyszerűen elkészíthető salátaöntetet állíthatunk elő. Egy kevés alkohol is kerül persze ilyenkor az öntetbe, a gyerekeket tehát nem ajánlott megkínálni a saliból.

Alaplé

A serpenyőhöz ragadt értékes pörzsanyag felöntéséhez is felhasználható a kicsit már megerjedt bor. Amit egyébként egy kevés cukorral is ízesíthet az, aki a már-már maróanyagként is felhasználható régiségeket is okvetlenül FEL KELL HOGY HASZNÁLJA!

Mustra