Amit eddig biztosan nem tudtál a naplementéről

A naplementék vége felé feltűnő pár másodperces villanás megfigyeléséhez tiszta légköri viszonyokra van szükség, és az sem árt, ha pilóta az ember.

Aggodalomra azonban semmi ok, a Popular Science szerint ugyanis viszonylag gyakori jelenség, hogy egy-egy naplemente egy rövid zöld villanással végződjön, nem az apokalipszis közeledését jelzi tehát a dolog. A zöld villanás megfigyeléséhez és lencsevégre kapásához azonban résen kell lennie a naplemente, illetve a zöld szín rajongóinak, a jelenség ugyanis csupán 1-2 másodpercig tart.

A napkorong felső széle fölött felbukkanó zöld fény egyébként a délibáb jelenségének köszönhetően tarthat másodpercekig, egyébként csak a másodperc tört részéig tartana, és szinte lehetetlen lenne elkapni. Mindehhez megfelelő, tiszta és pormentes égre van szükség, de az alacsony tengerszint feletti magasság és a takarásmentes horizont is segítheti a lelkes zöldfigyelők dolgát.

Nainital Green Flash
Wikipedia

A jelenség egyébként a napsugarak vörös komponensének az atmoszféra fénytörése miatti horizont alá szorulása, és a normál esetben a légkör molekuláin legjobban szóródó, rövid hullámhosszú kék komponensek napnyugtakor való nagyobb kiszóródása okozza. A három alapszín közül így egy rövid időre csak a zöld sugarak maradnak meg és jutnak el a megfigyelők szeméig. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek