A Napsugár pékségnek egy időre befellegzett

Súlyos élelmiszer-biztonsági és higiéniai hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette egy budapesti pékség működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A helyszíni ellenőrzés során csaknem 60 kg lejárt, illetve nem nyomon követhető élelmiszer alapanyagot is kivontak a forgalomból a hatóság szakemberei.

A Budapest III. kerületében működő sütőüzemben 7 lejárt minőségmegőrzési idejű és 3 jelöletlen, nem nyomon követhető élelmiszer alapanyag forgalomból való kivonását és felhasználásának megtiltását rendelte el a NÉBIH. A pékségben a higiéniai körülmények sem voltak megfelelőek. A sütőüzem gazdasági folyosóján hiányos, az áruszállító kocsik vonalában a téglákig lekopott vakolattal, a technológiai helyiségekben töredezett, rosszul takarítható csempepadozattal szembesültek az ellenőrök.

A funkcionális eszközök, gépek, berendezések rozsdásak, takarítatlanok voltak, a gépzsírral erősen szennyezett zsemleosztó például a terméket is szennyezte. A dagasztó-sütő helyiség pergő mennyezete a készáru minőségét veszélyeztette, az ugyanitt található mosdókagylóból nyitott vödörbe folyt a szennyvíz. A technológiai helyiségek kézmosói nem voltak felszerelve a higiénikus kézmosáshoz szükséges eszközökkel. Az egység több helyiségében penész és pókháló fedte a falakat, illetve a padozatot, melynek alapos takarítását az ott tárolt használaton kívüli, fölösleges eszközök miatt nem lehetett megoldani.

Az adalékanyag raktárban, a dagasztó-sütő, valamint a zsemlekészítő süteményes helyiségben rovarokat, illetve rágcsáló ürüléket és egereket láttak az ellenőrök. Tovább növelte a szabályszegések számát, hogy a bemutatott gyártmánylapokat nem aktualizálták az időközben történt élelmiszerkönyvi változásoknak megfelelően, valamint a HACCP dokumentációhoz tartozó napi ellenőrzési lapokat sem vezették már egy hónapja.

A sütőüzemben – melyről itt világosan kiderül, hogy a Napsugár Plusz Kft. Pékség, melynek telephelye: 1039 Budapest, Mátyás király út 56. – valamennyi dolgozójának lejárt az egészségügyi kiskönyve. A súlyos élelmiszer-biztonsági hiányosságok miatt a NÉBIH azonnal hatállyal elrendelte a sütőüzem működésének felfüggesztését. A hatósági eljárás folyamatban van, az ügyben több százezer forintos bírság várható. A sütőüzem csak a hiányosságok felszámolása és az újabb hatósági ellenőrzés után folytathatja a tevékenységét.

Oszd meg másokkal is!
Mustra