A kínai porcelánban sem lehet már megbízni

A kadmium kioldódás mértéke több mint határérték kétszerese.

Általában elég menő, ha eredeti kínai porcelán van a család tulajdonában. A Wikipédia szerint a porcelánt Kína Honan tartományában találták fel a Tang-dinasztia idején, majd a technika igazán népszerűvé a 14. századtól a Császári Porcelánkészítő Manufaktúrában vált. A kínai udvar számára készített pikkelyszerű, narancshéj-hatást nyújtó mázas darabok a 15. században jelentek meg. Az első kínai porcelántárgyakat a középkori keresztes lovagok hozták el Európába, ahol azok hamarosan rendkívül népszerűek lettek, egészen addig, amíg Minnie Egér tönkre nem vágta az egészet.

Disney 02
Fotó: nebih.gov.hu

 A Tescóban lehetett ugyanis kapni azt a Minnie egeres reggeliző szettet, ami egy bögréből, tálkából és tányérból áll, viszont a határértéknek több mint kétszerese a kadmium kioldódás mértéke, ezért ki kellett vonni a forgalomból. 

A problémáról a cseh hatóság értesítette a tagállamokat az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerén (RASFF) keresztül, majd  a NÉBIH azonnal felvette a kapcsolatot a legnagyobb hazai forgalmazóval, a TESCO-GLOBAL Áruházak Zrt.-vel annak érdekében, hogy a kifogásolt tételt azonnal kivonják a forgalomból. A közlemény szerint a vállalkozás – a külföldi beszállító jelzése alapján – saját hatáskörben már intézkedett, és levette a polcokról a termékeket.

Disney 03
Fotó: nebih.gov.hu

Mi az a kadmium?

A kadmium a természetben csaknem mindenütt előforduló környezeti szennyező anyag. Vegyületei erősen mérgezőek. A szervezetben elsősorban a májban és a vesében felhalmozódásra képes, bizonyítottan rákkeltő hatású. Élelmiszerekkel érintkező, nem megfelelően készített anyagokból, edényekből, eszközökből is kioldódhat, jelenléte a legkisebb mértékben sem kívánatos.

Ha már használatba vettétek a szettet, de nem jelentkeztek tünetek (hányás, fejfájás, etc.) a gyermeknél, kicsi a valószínűsége, hogy egészségkárosodás következett be.

Ha a forgalomból kivont termékhez hasonló kínai készlettel rendelkeztek, de az nem azonos a fent leírt termékkel, nem bizonyított, hogy káros anyag kioldódása miatt alkalmatlan lenne a konyhai használatra.

A NÉBIH kéri a vásárlókat, hogy aki rendelkezik háztartásában a fenti azonosítóval rendelkező, a képeken látható készlettel, ne használja tovább. A kioldódás mértékét sok tényező befolyásolhatja, köztük a használat módja is. Általában elmondható, hogy a forró étel, a melegítés elősegíti a kioldódást, tehát kisebb a kockázat, ha szobahőmérsékletű, esetleg száraz élelmiszerek tálalására használják. A kioldódás során a káros anyagok a konyhai eszközben lévő élelmiszerbe kerülhetnek, azonban a mosogatás során, esetleg a mosogatógépben más eszköz nem fog szennyeződni.

Disney 04
Fotó: nebih.gov.hu

Ezt a terméket kell kihajítani a kukába

Megnevezés: Három részes porcelán készlet/Disney Minnie Mouse Porcelain 3pce set Tételazonosító: 70165
EAN kód: 8412497701650
Származási hely: Kína
Importőr: STOR S.L. Paseo General Martinez Campos, 53, MADRID, Spanyolország

És akkor most ideírjuk még alulra, hogy amikor Aliexpressről vagy eBayről rendelsz a gyereknek cumit, étkészletet, babát, akkor sose tudhatod, hogy milyen veszélyes anyagokat juttatsz a testébe: esélyes, hogy épp semmilyet, de mivel azokat a termékeket nem ellenőrzik az EU-s hatóságok, nem is tudhatod biztosan.

Mustra