Így kerülheted el a sorban állást, ha múzeumba mész

A Google Térkép népszerű időszakok funkciójával kikövetkeztethetjük, mikorra ideális időzíteni egy-egy múzeumlátogatást, vagy városnézést. Kerüld el te is, hogy halálra tiporjanak a Sixtus-kápolnában.

Ha téged is idegesít a legszebb látványosságokat hazavágó tülekedés és tolongás, jó hírrel szolgálhatunk: a Google Térkép népszerű időszakok funkciójával elkerülhetők a gigantikus sorok, és a Telegraph egyik szerzője ez alapján meg is nézte, hogy melyik nagy múzeumokban mikor lehet kikerülni a csúcsforgalmat.  

Keresd a kiskapukat

A baloldalt, a helyek adatai alatti sáv a felhasználók telefonjai által szolgáltatott adatokra épül, és óránkénti lebontásban mutatja meg, mikor a legnagyobb a nyüzsgés. A statisztikák általában nem szolgálnak túl sok meglepetésekkel, reggelente, a nyitás utáni első órában panganak a múzeumok, és a hétköznapok általában kevésbé élénkek, mint a hétvégék. Élőben is nyomon követhetjük ugyanakkor, mekkora a jövés-menés egy adott helyen, ami igazán hasznos információ lehet a jólszervezettség szerelmeseinek. És persze mindig akadhatnak kisebb-nagyobb anomáliák, hibák a rendszerben: hátha akad egy keddenként 14:37-52-ig tök üres vár az óvárosban!

shutterstock 381691744

A Telegraph szerzője listázta néhány népszerű látványosság adatait, kiemelve a legideálisabb intervallumokat, amikor anélkül gyönyörködhetünk egy-egy szép épület vagy festmény látványában, hogy mások izzadtsága csorogna a testünkről. Persze a legtöbb nagy múzeum arra is lehetőséget ad, hogy időzítsük az érkezésünket, ha be tudjuk lőni, mikor érkezünk, így is elkerülhetjük a tumultust.

Vatikáni Múzeum, Róma

A pápai művészeti gyűjteményt házaló múzeum viszonylag kurta nyitvatartási időket kínál csak, reggel 9-től délután 4-ig van nyitva, és általában elég zsúfolt, különös tekintettel a Sixtus-kápolnára. A szerdai nyitás azonban elég csendes, akkor besurranhatunk.

Uffizi Képtár, Firenze

Hosszabb nyitva tartás: 8:15 – 18:50. A legjobb már nyitáskor odasomfordálni, de az utolsó 2 óra is viszonylag csendes. A lejszó: csütörtök. (Hétfőnként zárva tart.)

Musée d'Orsay, Párizs

Bár később elárasztják a látogatók, szombaton és vasárnap reggel 9-től 10-ig viszonylag kevesen vannak. A kedd elkerülendő, de szerda reggel, és a hosszú nyitvatartásnak köszönhetően csütörtök este 8-tól szabad a pálya. (Hétfőnként zárva van.)

Museo del Prado, a Madridi Nemzeti Múzeum képtára

A szieszta idején, délután 2-től 4-ig érdemes belopódzni. És szerdán, csakis szerdán!

Rijksmuseum, Hollandia nemzeti múzeuma

Amszterdamban délelőtt 9-11-ig érdemes múzeumba járni. Később megbízhatóan zsúfolt, egészen zárásig (du. 5). Ráadásul csak €17,50 a belépő. A legnagyobb múzeumokba is. Talán a gyufa bír még hasonlóan kiemelkedő ár/érték arányokkal.