8 tipp, hogyan gondoskodj kedvenc ruhadarabjaidról

A fast fashion márkáknak köszönhetően sokan kilószámra veszik a ruhákat, amiket a következő szezonban már nem is hordanak, és valószínűleg csak akkor veszik elő a szekrényből, amikor ki akarják válogatni, hogy mit dobnak ki vagy mit adnak tovább. Persze azért vannak, akik szeretnék, ha ruhadarabjaik minél tovább hordhatóak lehetnének, ezért a Refinery29 meg is kérdezett pár hozzáértőt, hogy mivel lehet meghosszabbítani a ruháink élettartamát.

1. Nem mindegy, milyen ruhazsákot használsz!

A poliészter zsákokat amint tudod cseréld le más anyagból (mondjuk vinylből) készült tárolókra, mert előbbiek elszíneződést okozhatnak, ráadásul nem tud bennük rendesen lélegezni az anyag – állítja Stacioner Patterson, a New York-i Beyond Bespoke Tailors vezetőstylistja. Bónusz: a molyok utálják a vinylt.

shutterstock 259242638

2. Ápold a bőröd!

Gondoltad volna, hogy a bőrből készült ruhadarabjaidat félévente "hidratálni" kell? Pedig Patterson szerint így van. Persze nem testápolóval kell nekiesni a kedvenc bőrdzsekidnek. Az egyik megoldás, hogy elviszed egy bőrtisztítóba, a másik pedig az, hogy veszel egy speciális, bőrből készült ruhadarabokhoz készült tisztító- és ápolóterméket.

3. Nem kell állandóan a tisztítóba rohanni!

Jeremy Miller, a New York-i Alterations Specialists munkatársa szerint a vegytisztításhoz használt anyagok túlzott mennyiségben sem a ruháknak, sem a bőrünknek nem tesznek jót, előbbinek azért, mert megrövidítik a kényes anyagok élettartamát, utóbbinak pedig azért, mert irritációt okozhatnak. Szóval ha a címke szerint lehet gépben is mosni az adott ruhadarabot, akkor ne félj belevágni a gépbe (persze ésszel, a gyártói javaslatok figyelembevételével), és csak akkor vidd tisztítóba, ha ez áll a cetlin, illetve te biztosan nem tudod eltávolítani a foltot.

4. Nem minden való vállfára!

A finom kötött anyagból készült ruhák akár 30 százalékot is nyúlhatnak, ha felakasztva tárolod azokat, és a gyapjúból vagy kasmírból készült holmikat azért érdemes hajtogatva tárolni – tanácsolja Sara Cooper stylist. Így állítólag tovább megőrzik formájukat és hosszúakat, és nem kell attól tartanod, hogy a hasvillantós pulóvered már nem áll olyan jól mint korábban, vagy a miniruhádból hirtelen midiruha lesz.

5. Nem mindegy, milyen vállfát használsz!

Parpich szerint a drótból készült vállfa helyett érdemes beruházni szivacsos, vászonnal bevontakra, és a csíptetős vállfákat is felejtsük el, mert a csipeszek nyomot hagynak a nadrágokon és szoknyákon, főleg, ha nagyon kényes anyagból készülnek, szóval ezek tárolására is ki kell találni valamilyen más módszert.

shutterstock 183860504

6. Csak azért, mert összement valami, nem kell kidobni!

Jó hír, hogy nem feltétlenül veszett ügy, ha nem voltál elég figyelmes, és valami véletlenül összement a mosásban. Állítólag segíthet, ha hideg, hajbalzsamos vízbe áztatod a problémás ruhadarabot, majd vízszintesen kiteríted és hagyod megszáradni. Ez a módszer főleg a kötött holmiknál válik be, ugyanis a balzsam, akárcsak a hajba az állati eredetű szálakba is életet lehel.

7. Egy folt nem a világ vége!

Persze nem mindegy, hogy mivel esünk neki, és megannyi trükk és tipp létezik arra, hogy a különböző eredetű pacákat hogyan lehet eltüntetni, mert nem, nem az ecetes olló az egyetlen megoldás. A Refinery29-nek nyilatkozó szakértő szerint akár a kárpittisztítószereket is be lehet vetni, csak fújj egy keveset a foltra, és hagyd hatni 5 percig. De az is jó, ha van otthon egy kis babapúder, ezt a zsíros maszatok ellen vetheted be, szórd rá a foltra, picit dörzsöld bele, majd söpörd le. És igen, van aki szerint az is remek módszer, ha fehérborral próbálod kiszedni a vörösbor foltot kedvenc blúzodból.

shutterstock 316879943

8. Tárold okosan a téli cuccaidat!

Sulzberger Perpich szerint a téli holmikat, főként a (mű)szőrméből készült darabokat nem szabad bármilyen hőforrás közelében tárolni, ás persze nemcsak a meleg, hanem a nedvesség sem tesz nekik túl jót. Szóval keress valami sötét, hűvös helyet, ahova elpakolhatod őket, amikor éppen nincs rájuk szükség. Persze ugyanezeket a szabályokat a nyári gardróbodra is alkalmazhatod. A szakértő hozzátette, a téli holmikat érdemes pamutzsákban tárolni, hogy lélegezni tudjanak, és ha éppen nincs ilyen a közelben, akkor egy pamutból készült paplanhuzat vagy lepedő is megteszi.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek