Appok, hogy külföldön is hülyébb lehess a telefonodnál

Összegyűjtöttük a legmenőbb applikációkat, amik nem elengedhetetlen feltételei az utazásnak, csak éppen annyit segítenek az ember életén, hogy teljesen felesleges nélkülük nekiindulni a nagyvilágnak.

Egy csomó hasznos, jól működő és nem utolsósorban ingyenes applikációt tölthetsz le a telefonodra, amivel sokkal gyorsabban megtalálod a környék látványosságait, segít helyismeret nélkül is kiigazodni a környéken, és amivel olyan helyeken sem kell ufónak érezned magad, ahol nem, hogy a nyelvet nem ismered, de még a betűket sem tudod értelmezni. 

Google mindenek felett

Érdemes letölteni a Google kis csomagját mielőtt nekivágsz a nagyvilágnak. Mindenképpen legyen a készülékeden Google Translate, Maps, Art&Culture, Trips és persze a Photos, hogy aztán az emlékeket is könnyedén elővehesd, illetve néhány egyszerű gombnyomással csinálhass útifilmet. 

Google Translate

A Google fordítóprogramja nemrég nagy ráncfelvarráson ment át, most már sokkal pontosabban fordít és sokkal több kifejezést, vagy akár egész mondatokat tud fordítani. A legbiztosabbra akkor mehetsz, ha még itthon letöltöd a célország szótárát is, hogy akkor is tudj fordítgatni, amikor éppen nincs ingyenes wifi a közeledben. A legnagyobb varázslat pedig a Google továbbfejlesztett azonnali fordítója, amit a bemutatásakor imádtunk és teljesen rákattantunk, most viszont Kijevben járva bizonyosodott be, hogy tényleg varázslat az egész. Egy egyszerű és mindennapos élethelyzet az, amikor az ember beül egy étterembe az utazása során, és ott azonnal szembesül azzal, hogy a Margherita Pizza kólával az egyetlen biztonsági rendelési lehetőség. Mi ezt azzal nehezítettük, hogy még a cirill betűket is képtelenek voltunk értelmezni, így azt is nehéz lett volna eldönteni, hogy előételre mutogatunk találomra vagy a desszertre, de a galériában mutatjuk a varázslatot, amivel egy csapásra otthonosan lehet mozogni bárhol a világban. 

Google Maps

A térkép alkalmazást is töltsd le indulás előtt a telefonodra, és figyelj arra is, hogy offline módban is elérhetővé tedd a várost, ahova utazol. Ezzel szintén megkíméled magad a mobiladat használattól, viszont minden gond nélkül eljuthatsz egyik pontról a másikra akár autóval mennél, akár gyalog vagy a helyi tömegközlekedéssel. Érdemes bekapcsolni a Timeline (Idővonal) funkciót is, hogy nap végén legyen fogalmad arról merre is jártál, és melyik fotót hol készítetted. Ha többen utaztok, akkor Hely megosztása funkciót is érdemes bekapcsolni, hogy az általad kiválasztott ismerőseid útvonalát is folyamatosan követhesd a térképen, így mindenki tudni fogja a másikról, hogy hol keveredett el a piacon vagy a reptéren és azonnal megtalálhatja azt a szórakozóhelyet, ahol a kocsmatúrátok során éppen jártok. 

shutterstock 532230199

Google Trips

A Trips alkalmazás egy helyre gyűjt minden olyan fontos információt, ami egy utazáshoz elengedhetetlen. Kiszűri és egy helyre pakolja a repülőjegyed vagy a hotelfoglalásod, és ezen túl még akár azt is megtervezi neked, hogy hova érdemes menni és mit érdemes megnézni a városban, hova érdemes beülni vacsorázni vagy inni egy kávét. Ráadásul azért is érdemes letölteni, mert ahhoz mérten rendszerezi a látnivalókat, hogy hány napot töltünk el a városban, vagyis gyakorlatilag megtervezi helyettünk az egész nyaralást, mint egy idegenvezető, és nem sértődik meg akkor sem, ha néhány ajánlatot egyszerűen kikukázunk. Sőt te is ajánlhatsz és értékelhetsz helyeket, hogy segíts másoknak. 

Google Arts&Culture

Ez az alkalmazás egyfajta zsebben hordható idegenvezetőként funkcionál, sőt ha van otthon Cardboardod vagy másmilyen VR-szemüveged, akkor olyan helyeket is bejárhatsz, ahol fizikailag még sosem voltál, vagy nem is egyszerű bejutni. Ha pedig a helyszínen vagy, akkor plusz infókat kaphatsz arról a templomról vagy kiállításról, amit éppen nézel, vagy éppen olyan részletgazdag képekbe mélyedhetsz bele, amiket szabad szemmel észre sem vennél. Egyébként el sem kell utaznod, otthonról a fotelből is élvezheted például az Állami Operaház mennyezetét olyan közelségből, amilyenből eddig maximum csak a restaurátorok láthatták. 

Uber

Bár itthon már elbúcsúztunk az Ubertől, a világ több pontján is zavartalanul működik a hálózat, amivel többé sosem kell attól tartanunk, hogy helyi taxis hiénák áldozatai leszünk és megyünk néhány kört még a városban, mielőtt elérnénk az úticélunkat. Vagy éppen szöttyögünk egy sort azon, hogy mennyi borravalót adjunk és miből nem tud visszaadni a sofőr, akinél pont elromlott a kártyás fizetés is. Ehhez már kell adatroaming is, de Európán belül ezzel már nem sokáig lesz gondunk, sőt néhány előfizetésnél már egy ideje nem jelent problémát ha külföldön is netezünk a telefonunkkal. Szóval ha le is törölted a telefonodról az Ubert, jó ha külföldi utazás előtt visszateszed és aktualizálod a kártyaadataid.  

shutterstock 325821461

Waze

Ha autóval mész és szeretnéd kikerülni a dugókat, akkor a Waze lesz a te alkalmazásod. Iga,  ehhez is használni kell a mobilos adatkeretet, mert nincs offline változata. Mindenesetre érdemes a telefonodon tartani, mert kimondottan hasznos lehet útvonaltervezések során ha azonnali útinfókra vágysz. A közösségi élményről nem is beszélve, mikor külföldön is tájékoztathatod az autósokat a veszélyforrásokra vagy a torlódásokra. 

shutterstock 385566370

Airbnb /Skyscanner / Booking

Az egyik legnagyobb félelem egy utazás során, ha érkezéskor kiderül, hogy a barátságos kis apartman azt jelenti, hogy az ágyban fekve eléred a konyhapultot, a csendes környék pedig a város széle szinonimája. Ilyenkor jól jön, ha kéznél van néhány szállásfoglaló oldal, lehetőleg olyan, ahol valós visszajelzések szerepelnek a szállásokról, gyorsan és biztonságosan tudsz foglalni és ahol gyakran várnak kedvezmények is. 

shutterstock 392661172

XE Currency

Külföldön állandó problémát jelenthet kordában tartani a költekezést, hiszen a más pénznem miatt gyakran nem is tudatosul bennünk, hogy valójában mennyit is kérnek el egy szuvenírért vagy egy vacsoráért. Erre tökéletes megoldás a valutaváltó, ami azonnal átszámolja, hogy melyik költésünk mennyit jelent forintban, így gyorsan szembesülhetsz azzal, hogy az a hűtőmágnes vagy vicces feliratos felespohár igazából nem is ér meg 3000 forintot. 

shutterstock 416859097

Tripadvisor / Sidekix

Látnivalók, éttermek, szórakozóhelyek és látványosságok a környékeden, sőt offline is le tudod tölteni az információkat, így olyan helyekre is ideális, ahol nincs mobilos adatforgalmad. Kirándulós és sétaprogramokat állít össze, és azt is megnézheted, hogy mások mit mondtak az adott látványosságról, így nem kell feleslegesen felmásznod például egy hegyoldalra, hogy kiderüljön, hogy az ég világon semmilyen kilátás nincs onnan, vagy hogy kiderüljön, hogy a kinézett strand, ami két éve még menő volt, mostanában tök koszos és a medencék fele be van zárva. 

shutterstock 459415723
Oszd meg másokkal is!
Mustra