A gyereksamponok sem mentesek a tartósítószerektől

A termékek jelentős része tartalmazott felesleges kockázatot jelentő illatanyagot és kritikusnak mondható tartósítószert. Viszont pozitívum, hogy a hormonális hatású parabén tartósítók már egyik termékben sincsenek.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 30 gyermeksampont vizsgált a címkéjük alapján. Arra voltak kíváncsiak, hogy vannak-e egészségügyi kockázatot rejtő összetevők a termékekben. Kiderült, hogy az ár egyáltalán nem irányadó, hiszen a lista végén is szerepeltek drágább termékek. 

A termékek jelentős része tartalmazott felesleges kockázatot jelentő illatanyagot és kritikusnak mondható tartósítószert (elsősorban Sodium benzoate-ot). 11 termékben találtak szem- és bőrirritáló felületaktív anyagot (Sodium Laureth Sulfate-ot), 20 termékben pedig potenciálisan allergizáló hatású felületaktív anyag van, a Cocamidopropyl betaine. Gyakran alkalmaznak színezékeket is (8 termék), ezek veszélyessége vegyületenként változik.

Drága termékek a lista végén is

A legmagasabb, 27 pontos értéket a Lavera Baba-Gyermek Neutral Fürdető és Sampon érte el, de dobogós helyen végzett még az Alverde Baby Fürdető és Sampon (26 pont), az Alterra 2in1 Baba tusfürdő és hajsampon a Humphrey's Bőrnyugtató Kamilla Baba sampon (24 pont) és a Weleda Baby Calendula Fürdetőtej & Sampon (23 pont) is.

Az utolsó három helyen végzett a Baba Könnymentes Gyereksampon, az Ombia Hair Sampon Gyermekeknek és a Hymalaya Gyengéd Babasampon (10 pontot sem értek el). Ezeknél jellemzően többféle problémás tartósítót használtak, illatosított termékek voltak, gyakran a világ másik végéről.

Szinte minden termék az EU-ban (Németországban) készült, csak két hazai gyártású sampont találtunk köztük. A termékeknek csak kis része, a harmincból mindössze nyolc rendelkezett független környezetvédelmi, állatvédelmi, egészség- és környezetvédelmi minősítő védjeggyel (pl. Nature, Vegan).

Pozitívumként elmondható, hogy a korábban alkalmazott hormonális hatású parabén tartósítók már egyik termékben sincsenek benne.

A teljes listát a Tudatos Vásárlók Egyesületének honlapjáról érheti el. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra