Ne a teljesítmény alapján válasszon hősugárzót!

A napokban újra extrém hideg éri el hazánkat, vagyis a jó idő és a tavasz még nincs a láthatáron. Ilyenkor megugrik a hősugárzók eladása mindenhol, hiszen sok lakásban a fűtést kiegészítendő ezekkel tuningolják fel a lakók a hőmérsékletet. Sokan azonban nem is gondolják, mitől lesz valóban melegebb a lakásban, vagyis mire kell figyelni, amikor hősugárzót választ. A cél, hogy ne csak a villanyszámla legyen magasabb, hanem a hőmérséklet is. 

A legtöbben a legegyszerűbb felépítésű, ventilátoros asztali hősugárzókat keresik

Ennek a típusnak évi két csúcsszezonja is van: tavasszal, a távfűtési szezon végét követően, és szeptemberben-októberben, a távfűtési szezon indulása előtt - mivel a legtöbben kiegészítő fűtésnek használják ezeket a berendezéseket. Az Extreme Digitalnál tavaly ősszel több mint kétezer darab fogyott el ezekből.

Nem szempont a készülék fogyasztása

Az Extreme Digital felmérése szerint a hazai vásárlók körében nem szempont a készülékek fogyasztása, sőt, minél nagyobb a teljesítményük, annál keresettebbek az egyes típusok a ventilátoros hősugárzókból, pedig ezek fogyasztják a legtöbb áramot. Viszont ezek a legolcsóbbak, már 3-5 ezer forintért lehet ilyen készüléket venni. Náluk tavaly ősszel több mint kétezer darab fogyott ebből a legegyszerűbb típusból. 

shutterstock 62614753
Shutterstock

Ventilátoros vagy olajradiátor? 

Bár a ventilátoros hősugárzóknál valamelyes lassabban fűtenek be egy helyiséget, az elektromos olajradiátorok egy szinttel takarékosabban használhatók, mivel a bordáik belsejében keringő olaj révén teljes felületükön egyenletesen adják le a hőt, ráadásul, mivel az olaj jól tartja a hőmérsékletét, még a fűtés kikapcsolása után is ad le hőt egy ideig.

Mégis, az olajradiátorokból nagyjából negyedannyi fogy el az Edigitálnál, mint a ventilátorosokból. Bár az utóbbi típusok gyorsan fel tudnak fűteni egy helyiséget, ventilátoruk felkavarja a port (és egyéb allergéneket), és még a leghalkabb típusok sem működnek teljesen zajtalanul. Egy olajradiátor mellett viszont nyugodtan lehet aludni, bár lassabban fűti át a helyiséget, mivel nem mozgatja mesterségesen a helyiség levegőjét. Az olajradiátorok viszont jóval drágábbak a ventilátoros hősugárzónál, 8-20 ezer forintba kerülnek.

Tudja mitől van az égett szag? 

A kerámiabetétes eszközzel fűtött helyiségben nincs égett szag, ellentétben a hagyományos hősugárzó használatával, mert annak a belsejében az izzó fűtőszál megégeti a levegőben lévő porszemeket.

shutterstock 109782311
Shutterstock

Mi az a kerámiabetétes hősugárzó? 

Napjainkban a legfejlettebb kiegészítő fűtésnek a modern splitklímák és a kerámiabetétes hősugárzók számítanak. A kerámiabetétes hősugárzók belsejében – az egyszerű ventilátoros hősugárzókkal ellentétben – nem egy egyszerű elektromos fűtőszál izzik, hanem egy speciális kerámiából készült borda adja a meleget. Ez a hagyományosnál nagyobb hőleadó felületet biztosít, amelyet azonos melegítőhatás eléréséhez elegendő kisebb fordulatszámú, tehát halkabb ventilátorral fújni, ráadásul a kerámiabetét felfűtéséhez kisebb elektromos teljesítmény is elegendő a hagyományos hősugárzókéhoz képest. A kerámia fűtőelem nem izzik, így használata is biztonságosabb. A kerámiabetétes hősugárzók hátránya, hogy a bonyolultabb felépítés miatt a kerámialapos fűtőkészülékek drágábbak az egyszerű hősugárzónál: 8-30 ezer forintba kerülnek.

És mi van ha split klímával erősít rá a fűtésre? 

Azokban a lakásokban, ahol nyári légkondicionálásról is gondoskodnak, praktikus eleve hűtő-fűtő klímaberendezést választani, így szezonon kívül ezzel is megoldható a fűtés, a klímaberendezés képes az előzetesen megadott szinten tartani a hőmérsékletet. Fontos tudni, hogy a split klímák fűtési képessége is eltérő, de a fejlettebb típusok akár súlyos mínuszokban is használhatók, működésük pedig már olyan hatékony, hogy nem növelik meg vészesen a rezsiköltségeket akkor sem, ha fűtenek velük.

Ezek a legkeresettebb hősugárzók

Toplista Ventilátoros (3490-7090 forint) Olaj (8-25 ezer forint) Kerámiabetétes (6790-31.990 forint
1 Fagor TRV-270  Hausmeister HM8109 9 tagú Sencor SFH 8011
2 Hausmeister HM8200 Sencor SOH 3109BK fekete Sencor SFH 8012
3 Sencor SFH 8010  Sencor SOH 3107BK 7 tagú Sencor SFH 9014
4 Sencor SFH 7010  Hausmeister HM811 11 tagú Sencor SFH 9012
5 Sencor SCF 2003  Sencor SOH 3007BE 7 tagú  Sencor SFH 9013
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek