Ha van négy és fél millió dollárja, építészeti ritkaságot kap érte

The Case Study Houses néven váltak ismertté azok a kísérleti jelleggel épült lakóházak, amelyek 1945-66 közt épültek Kaliforniában egy különleges projekt keretein belül, az Art & Architecture magazin támogatásával. Az épületek közül már csak alig húsz van a piacon, ha továbbkattint, mutatjuk, milyen az az egy, amit most megvehet. Ha van 4.500.000 dollárja.

Ezért az összegért két hálóval, két fürdővel és a The Case Study Houses program legkülönlegesebb alkotásával, a Bailey-házzal más néven a Case Study House #21-el lehetünk/lehetnénk gazdagabbak, ha elég vastag hozzá a pénztárcánk. A ház különlegessége, hogy a közösségi és a privát helységeket teljesen szokatlan módon a fürdőszobák választják el. Innen érkezik a víz a házat körülvevő medencébe, egyfajta szökőkútként. 

A ház eredeti tulajdonosa a The Case Study Houses projekt dokumentációja szerint egy gyermektelen, szabadelvű pszichológus házaspár volt, akiket a ház építésze, Pierre Koenig bevont a tervezésbe. Az volt a cél, hogy az épület – jövendőbeli tulajdonosaihoz hasonlóan – minél konvenciómentesebb legyen, és ez annyira jól sikerült, hogy az építész maga is az egyik fő műveként tekintett a Bailey-házra.

Egyébként nem lehetett mindig ilyen borsos áron eladni a modern épületeket, ez inkább az utóbbi évek tendenciájának mondható. Nem véletlen a vevőjelöltek tartózkodása, ugyanis ezeknek az épületeknek a fenntartása komplex és drága feladat, a felújításuk, karbantartásuk szintén nem olcsó. Mindezek ellenére egyre több (gazdag) építészetrajongó gyűjt ehhez hasonló épületeket. Kíváncsian várjuk, ki csap le erre az építészeti remekműre.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek