A sarokban porosodó szerszámaival is kereshet pénzt

Hányszor gondolkozott azon, érdemes-e befektetnie egy fúróba vagy sarokcsiszolóba, mikor (pár)évente csak néhány hétig használja? Vagy hogy milyen jó is lenne egy ugrálóvár vagy egy gumiállatkert a gyerek szülinapi bulijára, de fogalma sincs honnan tudna ilyet szerezni egy napra? A Veddbérbe.hu alapötlete, hogy miért kellene megvásárolnia bármit, ha bérelheti is, és miért porosodna otthon, amit már megvásárolt, ha bérbe is tudja adni, hogy visszahozza az árát? 

Nem kell költségekbe vernie magát, ha fel szeretne fúrni egy polcot, vagy ki szeretné tisztítani a kárpitot, hiszen egyszerűen, az interneten is kölcsönözhet hozzá célszerszámot. Ez önmagában nem volna újdonság, hiszen szerszámkölcsönző szolgáltatások évtizedek óta léteznek – az viszont igen, hogy az eddigi gyakorlathoz képest most egyetlen helyen találhat meg számos kategóriát a ruhától a szerszámokig vagy akár autóig, ráadásul házhoz is szállítják és elviszik a kölcsönzött holmit, amiért biztonságos fizetési módokon perkálhat. Ráadásul a rendszer ellenkező irányban is működik: akár ön is bérbe adhat bármit, ami már ezer éve csak porosodik a garázsban. Szóval ha már kiflexelte vagy -fúrta magát, nyugodtan pihenjen ezentúl hétvégente és keressen inkább némi pénzt az eszközeivel! Aztán bérelhet a befolyt összegből mászófalat, esetleg fitneszgépet, jelmezt a közelgő Halloween-buliba, sőt akár fényképezőgépet objektívvel a hétvégi kiránduláshoz. 

                 

A kezdetek

2014-ben fogalmazódott meg először a honlap ötlete a tulajdonosok fejében, 2015. tavaszán került kidolgozásra és készült el a célpiac felmérése, majd gyorsan jogi formába is öntötték az ötletet, megalakult a Vedd Bérbe Kft. 2016 nyarára készültek el egy, az induláshoz alkalmas, a legtöbb piaci igényt kielégítő rendszerrel és jutottak el olyan szintre, hogy augusztus 29-én élesíthessék a weboldalt. Az utóbbi egy hónapban a fókusz az éles üzem során fellépő esetleges hibák javításán és a lehető legtöbb visszajelzés gyűjtésén volt. "Egyelőre annyit látunk, hogy közösség média megosztásoknak és a sajtóérdeklődésnek köszönhetően több ezer felhasználó volt kíváncsi az oldalra, és akik találkoznak vele, nagyon pozitívan állnak hozzá, rengeteg észrevételt osztanak meg velünk" - mondta az indulásról Pribék Márton, a Veddbérbe.hu ügyvezető igazgatója.

Egyszerű és biztonságos 

A regisztráció egyszerű, minden pénzügyi tranzakció online zajlik, Barion-tárcát is lehet hozzá használni, vagy bankkártyával rendezheti az összeget. Mikor valamit kibérel, a rendszer zárolja a számláján a bérleti összeget és a kauciót. A bérbeadó kizárólag a mindkét fél által visszaigazolt, sikeres bérlés esetén kapja meg a bérleti díjat, és a bérbe vett termékhez elhelyezett kaució is kizárólag sikeres bérlés esetén jut vissza a bérbe vevőhöz. Egyébként a kaució és a bérleti díj kiszámítása pofonegyszerű, további szolgáltatásként pedig kérheti azt is, hogy futár vigye házhoz és hozza el öntől a terméket (de lehetőség van a személyes átvételre is, ha a bérbeadó úgy állította be a feltételeket). 

Magánszemélyként bérbeadni? 

Gondoljon bele, mennyi minden porosodik a padláson-pincében-gardróbban, ami kifogástalan állapotban van, talán néha még használja is, de azért megtérülő befektetésnek nem mondaná. Milyen jól jönne, ha porosodás helyett inkább pénzt termelne a sarokcsiszoló, a szobabicikli, vagy akár a nagyra kinyitható asztal, esetleg a tavaly vásárolt Darth Vader jelmeze! De a használaton kívüli kávéfőzőt vagy grillsütőt is kínálhatja az oldalon.

Bérbeadáshoz már mindenképpen Barion-fiókkal kell rendelkeznie, feltölteni a termék fotóját és az adatokat, megállapítani egy bérleti díjat és kauciót, és már várhatja is a megrendeléseket. A weblap jutalékot kér, ez egy magánszemély esetében a bérbevett termék bérleti díjának 10 százalékát jelenti, amit a rendszer automatikusan levon a sikeres bérbeadás esetén. 

                 

Mire kell odafigyelni? 

A bérlés sokszor nagyobb bizonytalanságot ébreszt a felekben, mint az adás-vétel, hiszen mi van, ha épp nálam romlik el a fúró, vagy ha lestrapálva kapom vissza a bérbe adott mászófalat? "Bízzanak a rendszerbe épített védőhálóban, de mindenképpen tájékozódjanak alaposan az oldal működésével és a piaci viszonyokkal kapcsolatban, amihez jelen esetben hozzátartozik, hogy megfelelő, piacképes bérleti díjat és kauciót állapítanak meg, valamint részletesen ismerik és értik az oldalon való bérbeadás folyamatát. Ebben nagyon szívesen adunk tájékoztatást a weboldalon található elérhetőségeinken. Ami még elengedhetetlen, hogy minden lényeges információt tüntessenek fel a termék feltöltésénél, hiszen a leendő bérlő ez alapján tud majd tájékozódni. A tartalom esetében nagyon fontos még a küllem is, egy szép fotókkal ellátott, a lehető legtöbb lényeges információt tartalmazó hirdetésre szívesebben kattintanak a látogatók. A teljes biztonság jegyében pedig az oldalon keresztül lehetőség nyílik rá, hogy a bérbeadók biztosítást kössenek nagy értékű, féltett termékeikre" - javasolta Pribék Márton azoknak, akik bérbe adnák az otthon porosodó, nem használt dolgaikat.

De vannak tippjei azoknak is, akik inkább bérbe vennének az oldalról. "A bérbevételnél fontos tényező az idő, legtöbb esetben ezen áll vagy bukik a sikeres bérlés. Hiszen a bérbeadónak és a futárnak is megfelelő időt kell hagyni a visszaigazolásra, a készletek átnézésére és a szállítás megszervezésére. Emellett természetesen személyes átvételre is lehetőség van, itt fontos figyelembe venni a nyitva tartást vagy magánszemélyek esetében a szabad időpontokat. A foglalás leadása után, de még a fizetés előtt összekötjük a feleket, hogy minden részletet meg tudjanak beszélni, így a tranzakció véglegesítése, tehát a bérbeadói jóváhagyás után már elméletileg nem lehet fennakadás. Összefoglalva a bérbevételnél a lényeg, hogy végleges tranzakciót csak az összes részlet leegyeztetése után indítsanak a felek" - tanácsolja a cégvezető a leendő bérlőknek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra