Keressük a régi idők kőműveseit!

Kedves időkapszulát találtak nemrég a Budapesti Gazdasági Egyetemen: a Markó utcai neoreneszánsz épület energiahatékonyság-növelő felújításánál az egyik ablaktok mellé volt befalazva egy 1934-es évkönyvdarabra írt üzenet. Az egyetem most arra kér mindenkit, segítsen megtalálni a tatarozást végző kőműveseket: Tóth Miklóst, Szabó Józsefet, Zsebeházi Jenőt, Rútner Ferencet, vagy a családtagjaikat.

Az egyik kőművest úgy tűnik, időközben már sikerült beazonosítani: először Zsebeházi Jenő unokája, majd az édesapja kézírását felismerő lánya vette fel a kapcsolatot az egyetemmel. Érdekes véletlen, hogy az unoka a BGE Külkereskedelmi Karán szerzett másoddiplomát, és jelenleg pont a Markó utcai épületben található BGE Nyelvvizsgaközpont munkáját is segíti. Zsebeházi Jenő lánya az időkapszulát elrejtő többi kőművesről is mesélt az egyetemnek:

„Az épp Spanyolországban tartózkodó unokahúgom szólt, hogy nézzem meg a fenti címet. Fantasztikus érzés látni édesapám írását. Sajnos kicsit elkésett az időkapszula. Zsebeházi Jenő (1922-2013) az édesapám volt. Gyerekkoromban valószínű találkoztam, illetve hallottam Ruttner úrról és Szabó úrról. Ruttner úrral egy brigádban dolgoztak, és jó barátságban is voltak évekig édesapámék. A fizikai dolgozókat a brigádmozgalmon keresztül motiválták, jutalmazták. A Budapesti Magasépítő Vállalat után a Fővárosi 1.sz. Építőipari Vállalatnál, majd a Dömös Építőipari Szövetkezeti Vállalatnál dolgozott, ott már mint művezető. Sok budapesti középület és lakóépület felújításán dolgoztak. Amikor ő tanulta a szakmát és segédlevelet kapott, akkor egy kőművesnek az állványozástól a falazáson és a burkoláson túl még a finom munkákat, a gipszdíszítéseket is el kellett tudnia készítenie. Szerette a szakmáját, mindig fütyörészett munka közben. Imádta a focit, a Fradi volt az első. Jó ember volt. Szívünkben örök hálával őrizzük emlékét."

A BGE továbbra is várja az időkapszulán szereplő kőművesek vagy rokonaik jelentkezését ezen a mailcímen, de azokét is, akik szívesen megosztanák az épület történetével kapcsolatos dokumentumaikat, relikviáikat, személyes történeteiket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra