Nem borozunk már többet a Szigeten 400 forint alatt

A Kobuciban, stílszerűen egy borkóstolóval kezdődött az a sajtótájékoztató, ahol kiderült, hogy új cég fogja a borokat szállítani a Sziget fesztiválra, illetve Gerendai Károly más fesztiváljaira, mint a B.my.Lake és a Strand Fesztivál, nem is beszélve a Balaton Soundról. Az árakat szokás szerint a fesztivál határozza meg, így 400 és 500 forintnál fognak kezdődni a tételek. Üveg- és palackszám viszont nem lehet majd venni a bort, marad a poharas verzió. 

Az alapborokat Kamocsay Ákos készítette, az Irsai Olivér és Merlot Rosé a Volton jól vizsgázott, 10.000 liternyit adtak el belőle. A Szigetre legalább 50.000 liternyit tároltak be, de elmondásuk szerint ha ez a mennyiség elfogyna, akkor van utánpótlás.  „Legyen karakteres, üde és kellően savas, legyen illatos, de nem tolakodó. És legyen belőle több tízezer liter, tartsák mindig frissen és hidegen, és bármikor le lehessen tölteni belőle akár ezer litert is” – sorolta a Borháló borokkal, illetve termelőkkel kapcsolatos elvárásait Kathona Krisztián, a társaság beszerzési igazgatója.

Kathona elmondta: a fröccsborok kiválasztásánál hosszas keresés után esett a választás Kamocsay Ákos Irsai Olivérjére és Merlot Roséjára. Villánytól Egerig minden lehetőséget megvizsgáltak és minden bort megkóstoltak, ami megfelel a logisztikai paramétereknek. Amelyeknek persze nem is olyan könnyű megfelelni: a Borháló annak érdekében, hogy a bor mindig friss legyen, akár naponta többször is szállít a fesztiválokra. A bort a normál pincehőmérsékletnél jóval hidegebben kell tárolni és szállítani, mert a vendéglátósok nem mindig tudják megoldani a hűtést, a meleg fröccs pedig csak rémálmainkban jöjjön elő.

Ezért is estek ki részben a fahordós érlelésű borok; a másik érv ezek ellen, hogy nincs két egyforma hordó, így nem garantálható, hogy mindig pontosan ugyanaz a bor kerül a vendéglátóhelyekre. Szempont volt az is, hogy a nők és a férfiak, fiatalok és idősek egyaránt szeressék a kiválasztott italt, nem is beszélve arról, hogy a Szigeten a közönség nagy része külföldi. 

A kiválasztásnál szempont volt a jó  jó savgerinc, az illatos fajta, a gyümölcsös jegyek, de a rosé esetében is az üdeség volt a fő szempont. 

A sajótájékoztatón jelen volt Kántor Endre borszakíró és rádiós műsorvezető is, aki azt vizsgálta meg, hogy szódából vagy ásványvízből jobb-e a bor. „Az igazi fröccs jó borból és szódából készül” – nyilatkoztatta ki, majd elmondta, hogy a szóda négyszer-ötször annyi szén-dioxidot tartalmaz, mint az ásványvizek általában, még a direkt fröccsözésre szánt, palackozott vizekben is csak harmadannyi szén-dioxid van, mint amennyi ahhoz kell, hogy a szóda az utolsó cseppig kijöjjön a palackból. Az ásványvizek emellett általában egyedi íz- és illatanyagokat, ásványokat tartalmaznak, sok közülük egyáltalán nem alkalmas fröccs készítésére. Ezért aki jó fröccsöt akar magának, semleges ízű  ásványvizet vásároljon.

Jó borból lesz a jó fröccs, vagy kár belé?

Ezt az ősrégi vitát is sikerült eldönteni a helyszínen, legalábbis Kántor megpróbálta. „A szén-dioxid kihozza a borokból a jót és a rosszat is, felszabadítja az aromaanyagokat. Éppen ezért fontos, hogy az ember jó borból igya a fröccsöt, lehetőleg frissen keverve” – mondta Kántor.

Újságírói kérdésre válaszolva Kathona Krisztián elmondta, hogy a beszállító számára a fesztiválbor ára adottság (400 és 500 Ft/dl), abból visszafelé számolva, az összes költség levonása után kellett megtalálni a maradékba beleférő bort. „Mi ezen belül nem a nyereséget, hanem a minőséget garantáló pincészetet és bort kerestük, mert nem az a célunk, hogy egy hét alatt sok pénzt keressünk, hanem az, hogy a bolthálózat az év minden hetében sikeres legyen” – mondta az igazgató.

A két alapbor mellett a Borháló ötféle palackozott bort is szállít a Szigetre azoknak, akik valami mást szeretnének, ez a szortiment a Várszegi Pincészet boraira épül. Kathona Krisztián szerint a feltörekvő pincészet a Balatonboglári borvidék egyik legígéretesebb borászata, vörös és fehér borokban egyaránt nagyon szép tételeket készít, a fesztiválokon is kínált 2015-ös chardonnay-ját a napokban a balatoni borrégió legjobb fehérborának választották. 

Na, de mit fogunk inni pontosan?

Lesz ugye a két alapbor, a Kamocsay féle Irsai 2015-ös, illetve a Merlot Rosé. Az Irsainál a szóda jól kihozta a citrusos jegyeket, mind a lányoknak, mind a fiúknak jó választás lesz. Ásványvízzel nem olyan markáns, de simán vállalható.

Merlot Rosé esetében felejtse el a hosszúlépést,  nagyfröccs vagy kisfröccs jöhet szóba, főleg szódával. Ásványvízzel kérve reggeli italnak is elmegy, levezetésképpen. 

A Várszegi Sárgamuskotály neutrálisabb ízvilágú, szódával bor-mojitóra hajaz, limonádé hatású, klasszikus nyári fröccsbor. Vízzel hígítva a fehér húsú gyümölcsöket jobban érezni benne.

Várszegi Chardonnay melegebb ásványvízzel felejtős, a szóda viszont parfümössé teszi, viszont nem szabad túlhígítani, mert baj lesz belőle.

Nem így a Rosé Cuvée-t, mely bírja az ásványvizet és a szódát is, mindkettővel jól működik a bor.

Cabernet Sauvignont és az édes Merlot-t pedig magában fogyassza, ne hígítsa, mert borzalmas lesz az eredmény. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek