Íme a legjobb mosogatószivacsok

A Tudatos Vásárlók Egyesülete hol a narancslék C-vitamin tartalmát teszteli, hol meg a mosogatószivacsok kézreállóságát. Jelen esetben azokét, melyek valamilyen szempontból környezetkímélőbbek, mint a boltokban kapható szokványos termékek: részben újrahasznosított vagy természetes anyagból készültek, és Magyarországon vagy közeli országban gyártották.

Ugyan ökológiai szempontból egyik sem tökéletes termék, hiszen egyik sem készült 100 százalékban hulladékból, és nem is teljesen lebomlóak, de mindegyik környezetkímélőbb megoldást jelent, mint a szokványos bolti szivacsok. 

„Ez azért is fontos, mert ha figyelembe vesszük, hogy egy-egy háztartásban havonta akár két-három mosogatószivacs is elhasználódik, az éves szinten közel 30-40 darab szivacsot jelent háztartásonként, bármelyik tesztelt termék jelentősen kisebb környezetterheléssel jár (előállítás, hulladékkezelés), mint a hagyományos bolti mosogatószivacsok” – írták közleményükben.

Az egyik nyertes
Az egyik nyertes

Az egyesület 10 támogató tagja tesztelte a 3 szivacsot egy héten át, és arra keresték a választ, hogyan birkóznak meg a mosogatnivalóval, és eközben mennyire kényelmes használni őket. 1-4 között lehetett pontokat szerezni, maximum 36 pontot érhetett el egy-egy termék.

31 ponttal holtversenyben a Sonett és a Bio Natura kender mosogatószivacs nyert. Magas pontszámot kaptak a hajlékonyságra és a kézreálló méretre. Több tesztelő is úgy nyilatkozott, hogy használnák szívesen a jövőben is, és hogy ajánlanák másoknak is.

A másik nyertes
A másik nyertes

A legtöbb szempontnál fej fej mellett haladt a Sonett (600 ft) és a Natura kender (100 ft) szivacs. A szivacs része viszont a kendernek volt legjobb állapotban 1 hét használat után, igaz, ez a rész a szokványos szivacsokhoz hasonlóan hagyományos műanyagból készült, itt csak a dörzsi rész tekinthető környezetkímélőnek a természetes alapanyag miatt.

Ezzel szemben a Multy Jumbo (150 ft) mindössze 22 pontot kapott tesztelőktől. Mivel gyártási hulladékból összepréselt anyagból készül, sokan kényelmetlennek találták az állagát, és nem is volt elég hajlékony. A teljes tesztet itt olvashatja el. 

Nem elég hajlékony
Nem elég hajlékony
Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek