Aranyos sárgában fog ragyogni a lakás

Stílszerűen a legszínesebb cukrászdában, a Sugarban mutatta be a Dulux márka 2016 trendszínét. Kitzinger Szonja blogger mesélt a színekről, stílszerűen az év színében. Persze ez nem jelenti azt, hogy minden magyar háztartás ebben a színben fog festeni az év végére, bár a Dulux ennek biztosan nagyon örülne, de jó inspirációt jelenthet, ha változtatáson töri a fejét. Egy szín ráadásul nem szín, így bejelentettek még 45-öt, hogy kontextusba kerüljön az egész.  

Tehát az év színe – dobpergés – az arany okkersárga! Tátám!

Mindenesetre inspirációnak tökéletes, enélkül sosem gondolkodna el egy csomó ember, mit lehet kezdeni az arany okkersárgával, amihez elsősorban a barokkot, a keleti stílust társítjuk, de ennél jóval több van benne. Aktivizálja a vizuális központot, így dolgozószobába ideális választás lehet.

A rossz hír az, hogy csak kikevertetni lehet, de elég, ha a 20YY36/370-et bemondja, és máris elkészül a megfelelő árnyalat.

en colour title
colourfutures.com

Szóval van az Akzo-Nobel Globális Esztétikai központja, ahová meghívnak pár építészt, dizájnert, jövőkutatót, grafikust, divattervezőt – egyszóval akik a trendeket alakítják, és kitalálják, hogy mi legyen az év színe, és összeraknak négy hangulati ábrát – úgy döntött, hogy idén a „mindkét irányba tekintés” átfogó trendje az okker arany árnyalatban testesül meg. Ez a kicsit furcsán hangzó szlogen azt jelenti, hogy a múlt és a jövő találkozik, a hagyomány és a modern világ összekapcsolódik, az ellentétes vélemények és nézetek mérlegelése minden eddiginél fontosabb.

Ennek mezsgyéjén állították össze a szakértők azt a palettát, amely a lágy középárnyalatokra összpontosít, emellett maradnak a meleg színek. A ragyogó árnyalatok az elsődleges színektől valami érdekesebb, új felé mozdulnak, így a narancs helyett korall, a sárga helyett okker, a kék helyett pedig az éjkék került a válogatásba.

A cég minden évben kiad egy könyvet is, a Colour Futures-t, ami printben viszonylag keveseknek hozzáférhető, ám online mindenki számára böngészhető, és érdemes is nézegetni, mert egy csomó jó ötletet lehet belőle meríteni, és többet megtudni az év színéről, és követőiről.

Az arany és különböző árnyalatai mindenhol visszatérően megjelennek a formatervezés világában, legyen az a lakberendezés, építészet, grafikai dizájn, vagy akár a divat. Emellett ez az árnyalat egy gyönyörű, természetes fejlődést mutat a réznarancstól, ami a 2015-ös év színe volt. Ehhez adagoltak egy csipetnyi okkert, amely egy természetes, a talajból származó földpigment. Színváltozatai a világossárgától a narancson át a barnáig terjednek.

Így dobhatja fel a lakást

Kombinálja pasztelekkel

Egy csomó pasztell árnyalattal lehet kombinálni az arany okkersárgát, ami történhet úgy, hogy bordűrrel választja el a két réteget egymástól, vagy úgy, hogy összemossa a színeket. Jó hír, hogy nem szükséges maszkolószalagot használnia, a nem teljesen egyenes vonalak egyenesen kívánatosak, sőt egyre kedveltebb a ferde bordűr, amely felfelé vezeti a tekintetet. Az ombre is jelen van még, ha nem sokkal a mennyezet alatt kezdi el, akkor nem fogja úgy érezni, hogy a szoba összement.

How about an ombré wall?!? *** E uma parede ombré?!? Amamos!!! * via nordikdeco.com #ombrewall #interior #colorfullwall #bluewall #ombre

A photo posted by architecture * design (@offwhite.criacoes) on

Vizuális zajcsökkentés

Jó szöveg, de valójában arról szól, hogy a falak ne legyen telepakolva képekkel, és inkább a puha, finom árnyalatok jellemezzék, mint a harsány színek, melyek egész nap ömlenek ránk a gép előtt. A tintakék, a grafitszürke egyaránt jó választás lehet, sok kis kép helyett pedig kerüljön egy nagy a falra. Ennek része a küyümentes nappali, a javaslat egy médiaszoba, de akkor meg ott fog mindenki ülni egész este. Mindenesetre érdemes elgondolkodni rajta.

Akvarellhatás

Mintha Van Gogh szobája kelne életre. A feladat egyszerű, választhatja bármelyik impresszionistát, akinek tetszenek a színei. Egy rétegbe kenje az első árnyalatot, majd mehet rá egy második, finoman, mintha elbénázta volna a festést. Tuti siker!

Would you like to sleep in van Gogh's bedroom? Now you can! More at www.archilovers.com #archilovers #vangogh

A photo posted by archilovers (@archilovers) on

Virágok mindenhová

A keresztszemes hímzés falra applikálása már önmagában is elég látványos, mondjuk némi pontosság kell hozzá, viszont rendkívül látványos. Ha nem vacakolna, mehet a sablonnal való festés, vagy a virágos tapéta: nem a teljes szobában, csak egy falra, vagy ki- és beugróba.

Harika olmamis mi sizce * bayildim #crossstitch #crossstitchwall #etaminduvar

A photo posted by neslihan yildiz (@neslihaninsayfasi) on

Szobásított fürdőszoba

Akár kicsi, akár nagy a fürdőszobának, nem kell feltétlenül plafonig csempézett darabnak lennie. Egy szőnyeg, egy lerakóasztal, csak a kádnál csempézett fal, néhány kép, vagy képkeretbe foglalt tükör, és máris szobaszerű a fürdő. Itt egy egyszerű példa, pici wc, mégis látványos átalakítás, két polccal, új színnel.

My latest home project! From a blank canvas to a cozy little place to poop.. Haha. #design #bathroomdecor

A photo posted by Lindsey Ruppert (@lindseyl0ve_) on

Oszd meg másokkal is!
Mustra