Ezeken a helyeken barkácsolhat Budapesten!

Amerika a lehetőségek és a csináld magad mozgalom hazája, időnként sóhajtozva nézzük azokat a bérelhető helyeket, ahová egy két órára vagy napra beesve  készíthetünk egy bútort, dobhatunk össze egy virágtartót vagy nyomtathatunk jelmezt a gyereknek. 

Szerencsére ennek a szikrái már Magyarországon is megjelentek, igaz jelenleg csak budapesti helyekről van tudomásunk, de bízunk benne, hogy csak hozzánk nem jutott el a többi hír. Némelyikről írtunk is már, de most összeszedtük mindet, hogy önnek ne kelljen keresgélnie.

Technika

Talán a Technika az, ami szinte pontosan azt kínálja, amire az ember vágyik. Egy teremben lehet fúrni és faragni, van egy csomó szerszám, meg persze legalább egy szakember, akihez tanácsért lehet fordulni. Ők szerveznek tanfolyamokat és workshopokat is, de ha valaki konyít valamit az asztalossághoz, csak épp műhelye nincs hozzá, akkor bérelhet csak helyet is. Az elgondolás remek, a Technika láthatóan pörög is, ami talán annak köszönhető, hogy könnyen jött sikerélményt kínálnak. Jegyek 3500 forinttól válthatóak, de bizonyos egyetemi szakokon vagy szakoktatásban résztvevők 15.000 forintért egy hónapon át barkácsolhatnak vele. Itt olvashatja el tapasztalatainkat a műhelyről. 

AZTA műhely

Újpesten található az Azta műhely, mely igazi közösségi kezdeményezés a javából, ezt is megnéztük már korábban. Itt az asztaloskodás mellett varrni is tanulhat, de volt itt már babakészítő barkácsolás is. Jó hír lehet a kisgyerekeseknek, hogy rájuk külön gondoltak a programok összeállítása során, sőt igyekeznek játszósarkot létrehozni a kicsiknek.

Fablab

FabLab Budapest  célja nem más, mint, "az innovációs folyamatok belépési küszöbét csökkentő gyorsprototípus-gyártáshoz szükséges infrastruktúra és közösségi tér létrehozása" (lefordítjuk: ha van egy jó ötlete egy találmányhoz, itt legyárthatja, sőt ötletelhet is velük róla), ők pedig azt is megmutatják, hogy azokat hogyan lehet megvalósítani.

Ehhez tudni kell, hogy a Fablab (Fabrication Laboratory) mozgalom története 2001-ben kezdődött, amikor az MIT létrehozta a Center of Bits and Atoms elnevezésű programot, melynek feladata az információ és annak fizikai megjelenése közötti összefüggéseket vizsgálta („turning information into things, and turning things into information”). A kezdeti projektek egyike volt egy olyan laboratórium-modell létrehozása, mely egyszerűen és olcsón kialakítható, és alkalmas digitális gyártástechnológiák alkalmazásával szinte bármit megalkotni.

Az első labort az elmúlt 15 év során számos társa követte, és mára a Fab Foundation több, mint 400 labort tömörít. A FabLab Budapest 2011-ben indult. Tevékenységüket három nagy területre lehet bontani. Az első az oktatás; együtt dolgoznak több egyetemmel és középiskolával, számukra egyrészt kurzusokat tartanak, másrészt helyszínt biztosítanak az általuk szervezett órákhoz. A műhely oktatási programja modulszerűen épül fel. Ha valaki szeretne megtanulni megtanulni mikrovezérlőket, robotokat programozni, 3D modellezni, nyomtatni és scannelni, lézergravírozni és CNC maróval dolgozni, akkor jó helyen jár az illető.

Az oktatások eszközönként 1-2 napig tartanak; témától függően 8-14.000 forintos  áron vehetők igénybe.  A műhelyben az eszközhasználat térítés ellenében biztosított, diákok számára jelentős kedvezménnyel. Vagy a felhasznált gépidő után kell fizetni, vagy a workshopokon résztvevők nettó 20000 forintos tagsági díjat fizetve meghatározott megmunkálási csomagban részesülnek az adott naptári hónapra. Végül, de nem utolsósorban, a műhelyet üzemeltető cég prototípusfejlesztéssel és -gyártással is foglalkozik. Így a műhelybe betérők, akár be is kapcsolódhatnak ezekbe a tevékenységekbe.

Makerspace

Az angol elnevezés nem arra utal, hogy egy baromi sznob nagykovácsi társasággal van dolgunk, hanem megpróbálták azt elmondani vele, amit a szó jelent “A makerspace egy általános megnevezés egy olyan térre, ahol emberek összejönnek, hogy dolgokat hozzanak létre. A makerspace-ek szakosodhatnak elektronikára, robotikára, famegmunkálásra, varrásra, lézervágásra, programozásra vagy ezek különböző kombinációjára” - írták honlapjukon. A Makerspace abban különbözik a többi, hasonló közösségi műhelytől, hogy itt a 3D nyomtatótól a CNC-maróig minden van (vagy lesz). Jelenleg főleg családi programokat szerveznek, de a gépek úton vannak, és a programkínálat folyamatosan bővül.

12247993 1079644552080305 6565589205943382271 o
makerspace.hu

 Repair Café 

Repair Caféban nevéből adódóan szerelni lehet, szakemberek segítenek megjavítani elromlott műszaki cikkeinket vagy elszakadt nadrágunkat. A Repair café nem magyar találmány, Hollandiából indult a mozgalom, ráadásul egy újságíró, Martine Postma találta ki, aki a fenntarhatóság felé kezdett kacsintgatni gyereke születése után. Hollandiában jelenleg több mint 30 hasonló hely működik, azóta pedig több nyugat- és kelet-európai országban is jelen van. A budapesti bázis általában hétvégén van nyitva, akkor lehet levinni az elromlott ezt meg azt, ahol gondos kezek próbálják ingyen megszerelni. Mi korábban egy hasonló, pop-up jellegű szervizről, a Fusi műhelyről írtunk. 

Kihagytuk a kedvenc helyét? Sajnos simán lehet, ezért írja meg nekünk, hogy felfedezhessük! 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek